Fortsätt till huvudinnehåll

Italiensk mustig köttgryta

Ja då var det dags för ett recept! :)
Denna köttgryta är en riktig bjudrätt och dubblar du den, så finns det ju massor att frysa in och ta fram när orken och inspirationen tryter. Jag rekommenderar att du väljer så många ekologiska råvaror som möjligt. Skillnaden i smak är nämligen stor. Och så vill man ju att naturen och djuren mår bra. Inte sant? Och på köpet mår vi också bättre och slipper stoppa i oss en massa bekämpningsmedel som blir som en enda kemikaliecocktail i kroppen. Våga ställa krav i affären så att dom tar in mer ekologiskt. Ofta skiljer det faktiskt inte så mycket i pris. Får du tag på gräsbeteskött så är ju det fantastiskt. Då får du i dig nyttiga omega 3 också.

ITALIENSK MUSTIG KÖTTGRYTA            4 PORT

800 hekto högrev eller annat grytkött
100 gram rökt sidfläsk i bitar
2 paket Bacon i bitar
2 st gul lök skivade
3 st vitlök pressade
5 msk tomatpuré
3 dl gott rött vin, (gärna ekologiskt)
5 dl vatten
2 burkar sköljda kantareller eller motsvarande egenplockade
1 st grönsaksbuljong eko, eller 1 fond du chef
0,5 dl kalvfond
1 msk workestershiresause
2 msk eko soya (den är inte lika stark)
1 st morot, skivad
1 st liten rotselleri, i små bitar
1 st palsternacka, i små bitar
2 st lagerblad
1 st röd paprika i lite större bitar
800 gram krossade tomater
1 tsk torkad timjan
nymald svartpeppar
ev salt
Färsk Timjan
2 st salsiccia korvar i 2 cm tjocka skivor

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. putsa köttet och skär i bitar. Bryn lite i taget i en stekpanna och för över i en varm gryta (gärna gjutjärn) allt eftersom.
  2. 2. Fräs baconet och sidfläsket och lägg i grytan.
  3. 3. Stek lök och vitlök mjuk. för över i grytan.
  4. 4. Blanda i tomatpurén i grytan och låt den fräsa med en stund och häll därefter på vinet, krossade tomaterna och vattnet.
  5. 5. Lägg i svampen, lagerblad, buljong, fond, soya och workestershiresause samt torkad timjan och nymalen svartpeppar.
  6. 6. Låt puttra i minst 2,5 timmar. Späd ev med mer vatten.
  7. 7. Tillsätt morot, selleri, palsternacka samt salsiccian och låt puttra 25 min till.
  8. 8. Blanda i paprikan och låt puttra ytterligare 5 min Smaka av med ev salt och mer peppar. Toppa med färsk timjan
Serveringsförslag: Servera gärna med potatis-jordärtkocksmos. Dock ej om du äter LCHF då föreslår jag en fräsch sallad.
Dryckestips: Rött gott ekologiskt vin

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att