Fortsätt till huvudinnehåll

Ljuvlig västerbottenpaj med varmrökt lax



Jag har inte varit så aktiv på sidan här på ett tag. Det har sin förklaring i att jag helt enkelt inte orkat sitta och skriva. Vi har haft en sådan sorg i familjen. Vår älskade hund Ronya har fått somna in efter en tid av svår artros. Hon blev 16 år vår lilla tös. Hon är så vansinnigt saknad. En klokare hund tror jag inte går att finna på denna jord. På slutet fick hon bo hos vår granne då hon hade sådana svårigheter med trappen här hemma. Vår granne är en mycket speciell människa med ett så stort hjärta och älskade Ronya villkorslöst. Jag är så tacksam över den fina gemenskapen dom hade.
Hon kommer att få vila vid stugan där hon älskade att vara. Hon hade sitt egen lilla ställe där hon alltid låg. De gånger vi skulle fara tillbaka hem så satte hon ner hälarna och surnade till. Stod och blängde och vägrade hoppa in i bilen. Hon som alltid var så lydig. Så jag tror hon blir lycklig där.













 Igår hade jag tjejmiddag för några av mina gamla underbarakollegor. Så trevligt vi hade! En liten buffé hade jag fixat.
Var lite orolig då jag hittade på en ny maträtt med nya ingredienser. Allt ifrån botten till fyllning. Jag gjorde en västerbottenpaj med varmrökt lax. Naturligtvis gjorde jag botten spannmålsfri.
Den gick hem kan jag säga! :). Den blev så krämig och sammetslen.
Fattar egentligen inte hur jag ibland vågar bjuda på maträtter med nypåfunna recept som jag aldrig förr har provat att tillaga. Men det är väl det som är själva utmaningen antar jag. Lite galen är jag allt....;). Ibland lyckas det, ibland inte....
Hoppas även ni vågar och vill tillaga den. Receptet på denna paj kommer längre ner.



Vi hade en liten förrätt bestående av små mozarella med balsamicocreme, inlindad i parmaskinka. Fästs med tandpetare. Välkomstdrink Prosecco med pressad lime och mortlad mynta.
Grovrivna kokta rödbetor som jag spetsat med balsamicovinäger, pressad citron, hackad persilja, olivolja och toppad med äkta feta.
Ljummen potatissallad
Skivad stek
Örtsås. Receptet på den finns på samma sida som potatissalladen. Genomgående hade vi ett ekologiskt rosévin som är fantastiskt gott.


Till efterrätt hade jag glass "Creamy parfait, mango/lemon twist" som jag dagen till ära dekorerade med färska svarta vinbär, samt chokladbollar Kaffe och päronlikör/hemgjord svartvinbärslikör



Recept:

Ljuvlig västerbotten-paj med varmrökt lax. 

Lchf, low carb, spannmålsfri

Ingredienslista (att handla hem till pajen): 
smör
purjolök
gräslök
dill
västerbottenost
grädde
crème fraiche
Hellmans majonnäs
ägg
varmrökt lax
salt, peppar
mandelmjöl
kokosmjöl
pofiber
vita sesamfrön
fiberhusk
citron
kräftstjärtar


Botten:
2½ dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk pofiber
½ dl vita sesamfrön
1 msk fiberhusk
50 g smör
½ tsk salt
1 ägg

Blanda allt utom ägget till en smulig massa. Använd en matberedare. Tillsätt sedan ägget och blanda riktigt väl till en deg.
Tryck ut i en pajform. Jag använde en som mäter 25 cm i botten.
Förgrädda i 225 grader 8-10 min. 
Jag lät den sedan svalna

Jag toppade pajskalet med klippt gräslök samt purjolök som jag mjukstekt i smör.
Fördelade sedan 200 g varmrökt lax ovanpå, samt färsk dill.





Fyllning
160 g grovriven västerbottenost
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 dl majonnäs (Jag tog Hellmans, för den är godast om man inte gör sin egen)
3 ägg
salt (tänk på att osten också är salt) och nymalen svartpeppar

Blanda allt till fyllningen och häll över pajskalet.
Gratinera i 210-220 grader i ca 20 min


Garnera med citronskivor, dillvippor och kräftstjärtar. Låt sedan pajen få vila och stagnera i ca 10 min innan servering.


Ha en fortsatt trevlig söndag!
Värme & Kärlek
Christina





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och