Har gjort min godaste helstekta kyckling någonsin.
Efter över en vecka av någon typ av magsjuka så är jag åter på benen. Jisses!
Härligt att få greja i köket igen. Livet vore bra tråkigt för mig om jag inte fick hacka, skala, fantisera om smaker och testa.
Intresset för mat finns i generationer och vet nog ingen i vår släkt som inte älskar matlagning.
När jag nu tagit matlagningen till att även vara så nyttig som möjlig vilket även innefattar aktivt uteslutande av spannmål och socker, så utvecklas jag ännu mer och utmanas i att hitta nya härligt goda alternativ.
Receptet jag ska dela med mig av idag har dock inget med andra alternativ att göra, förutom tillbehören kanske, men jag tror aldrig att jag har ätit en godare helstekt kyckling någonsin.
Jag är så lycklig över den lyckade kryddningen, skyn och jag kunde ha ätit upp hela kycklingen själv!!! Hahahaaaa!
Skänker ett stort tack till min bortgångna mor för hennes gåva av intresset för mat och den härliga lergrytan jag en gång fick av henne.
Har ni en gammal lergryta du inte använder dig av där hemma, så plocka fram den vetja. Eller köp en. Så värd pengarna.
Saftigare och godare mat än tillgjord i denna är svårslaget. Smakerna bara liksom slurpas in i köttet och förvandlar de tråkigaste av maträtter till de smakrikaste och saftigaste man kan tänka sig.
En ny lergryta ska ligga i blöt i ca 8 timmar innan tillagning. En redan använd räcker med en blötläggning på 15 min.
Den ska sedan placeras i kall ugn för att varsamt värmas upp.
Jag köpte mig en svensk färsk hel kyckling
Rör ihop till en pasta:
ca ½-1 msk olivolja
½ tsk curry
½ tsk ingefära
½ tsk paprikapulver
½ tsk gurkmeja (finns redan i curryblandningen och det är den som gör den gul. Men den är så nyttig så jag vill ha mer av den)
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk allroundkrydda (utan E-nr)
½ tsk lökpulver
½ tsk Herbamare örtsalt
½ tsk pressad ekologisk citron
Gör skåror i kycklingens lår. Gnugga in fågeln med pastan. Försök även att komma in under skinnet med kryddorna. Även inuti.
Gör en bottenskyla med vatten i lergrytan och lägg i kycklingen. Lägg på locket och ställ in den i ugnen. Sätt den på 225 C.
Låt grytan stå i ca 1½ timme. För att få en krispig yta, så ta bort locket de sista 10 minuterna
Skala sötpotatis och färska ekologiska rödbetor. Skär dem till strips eller klyftor, Lägg dem på ett lite mindre ugnssäkert fat och dressa över lite olja och flingsalt.
Ställ in dessa i ugnen tillsammans med kycklingen när 20-30 min fattas på kycklingens tillagningstid,
Ta upp kycklingen och dela den i mindre portionsbitar.
Servera med rotsakerna och häll den goda smakrika skyn över. Åhåhåååå så gott!
Värme & Kärlek
Christina
Efter över en vecka av någon typ av magsjuka så är jag åter på benen. Jisses!
Härligt att få greja i köket igen. Livet vore bra tråkigt för mig om jag inte fick hacka, skala, fantisera om smaker och testa.
Intresset för mat finns i generationer och vet nog ingen i vår släkt som inte älskar matlagning.
När jag nu tagit matlagningen till att även vara så nyttig som möjlig vilket även innefattar aktivt uteslutande av spannmål och socker, så utvecklas jag ännu mer och utmanas i att hitta nya härligt goda alternativ.
Receptet jag ska dela med mig av idag har dock inget med andra alternativ att göra, förutom tillbehören kanske, men jag tror aldrig att jag har ätit en godare helstekt kyckling någonsin.
Jag är så lycklig över den lyckade kryddningen, skyn och jag kunde ha ätit upp hela kycklingen själv!!! Hahahaaaa!
Skänker ett stort tack till min bortgångna mor för hennes gåva av intresset för mat och den härliga lergrytan jag en gång fick av henne.
Har ni en gammal lergryta du inte använder dig av där hemma, så plocka fram den vetja. Eller köp en. Så värd pengarna.
Saftigare och godare mat än tillgjord i denna är svårslaget. Smakerna bara liksom slurpas in i köttet och förvandlar de tråkigaste av maträtter till de smakrikaste och saftigaste man kan tänka sig.
En ny lergryta ska ligga i blöt i ca 8 timmar innan tillagning. En redan använd räcker med en blötläggning på 15 min.
Den ska sedan placeras i kall ugn för att varsamt värmas upp.
Jag köpte mig en svensk färsk hel kyckling
Rör ihop till en pasta:
ca ½-1 msk olivolja
½ tsk curry
½ tsk ingefära
½ tsk paprikapulver
½ tsk gurkmeja (finns redan i curryblandningen och det är den som gör den gul. Men den är så nyttig så jag vill ha mer av den)
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk allroundkrydda (utan E-nr)
½ tsk lökpulver
½ tsk Herbamare örtsalt
½ tsk pressad ekologisk citron
Gör skåror i kycklingens lår. Gnugga in fågeln med pastan. Försök även att komma in under skinnet med kryddorna. Även inuti.
Gör en bottenskyla med vatten i lergrytan och lägg i kycklingen. Lägg på locket och ställ in den i ugnen. Sätt den på 225 C.
Låt grytan stå i ca 1½ timme. För att få en krispig yta, så ta bort locket de sista 10 minuterna
Skala sötpotatis och färska ekologiska rödbetor. Skär dem till strips eller klyftor, Lägg dem på ett lite mindre ugnssäkert fat och dressa över lite olja och flingsalt.
Ställ in dessa i ugnen tillsammans med kycklingen när 20-30 min fattas på kycklingens tillagningstid,
Ta upp kycklingen och dela den i mindre portionsbitar.
Servera med rotsakerna och häll den goda smakrika skyn över. Åhåhåååå så gott!
Värme & Kärlek
Christina
Kommentarer
Skicka en kommentar