Fortsätt till huvudinnehåll

Ljuvligt god Gravlaxsås

Nu  nalkas julen och jag tänkte försöka samla ihop några recept på hemlagad mat som jag brukar göra till jul. Några är väl inte sådär riktigt kolhydratsfattiga. Men jag tycker att vid jul så prioriterar jag naturlig ekologisk närodlad mat i den mån jag kan och håller mig ifrån raffinerat socker så långt det bara går. Därför hittar du mestadels honung och sukrin i mina recept.
 Igår gjorde jag en gravlaxsås som till min häpnad smakade exakt såsom en köpt, förutom att den var lenare och mjukare i smaken och alltså inte lika vass. Fördelen är att jag inte använt mig av raffinerat socker (finns dock lite i den lilla mängd av Johnnys senap, men det är så lite, så lite) samt att jag vet att jag i största mån undvikit en massa äcklig gojja i form av E-nummer och långa listor av övriga diskutabla tillsatser.
Jag använde lite honung, men du kan välja att ha enbart sukrin i stället. I så fall får du räkna ihop sötningsmedlet så det blir sammanlagt 2 msk + 1 tsk.
Jag tycker dock att det blir en sån rund och fyllig smak av ekologisk opastöriserad honung vilket även är väldans nyttigt.



½ dl hackad dill
1½ msk dijonsenap
2 msk ekologisk opastöriserad honung (eller sukrin)
1 tsk kokt eller bryggt kaffe
1 tsk sukrin
2 tsk risvinäger
1 dl majonnäs, hemgjord eller Hellmans
1 tsk Johnnys sötstark senap
½ tsk worcestershiresås
yttepyttelite vitpeppar

Värm upp sukrinet med kaffet tills det smält och låt det sedan svalna. Blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen att 'mogna' i ett dygn.
Jättesmaskens! :)



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå