Fortsätt till huvudinnehåll

Pestolax på rödbets- och ruccolabädd. Serverad med Palsternackstagliatelle



Trevlig helg på Er! Jag hoppas att ni hade en trevlig fredagkväll och fortsätter njuta av helgen. 
Igår lagade jag en god laxmiddag. Den går ganska snabbt att göra eftersom allt går att förbereda medan rödbetorna kokas. 
Det blev himlans gott kan jag säga. Lätt att överäta, men ger en fräsch mättnad.
Peston...ooooh lala...skrapade ut skålen med sked och åt, hahahaaaa
När det gäller lax så köper jag aldrig odlad, eftersom den innehåller så mycket gifter. Gifterna finns både i vattnet och i pellets som dom matas med. Lax ser jag till är vildfångad. Man säger att odlad lax ska man bara äta 2-3 ggr per år pga alla gifter.






  • 4 laxfiléer, tinade eller färska (Se till att det är från vildfångad lax och inte odlad. Har du svårt att få tag på färsk så har Willys fryst i stor påse). 
  • 1 påse ekologiska Rödbetor
  • Ruccolasallad
  • 1 påse ekologiska Palsternackor ca 500-600 g
  • Citronolivolja, extra virgine

Pesto:
  • 35 g (ca 3/4 dl) Pinjenötter
  • 50 g Grana Pada 6 mån (eller Parmesanost)
  • ½ kruka färsk ekologisk Basilika
  • ½ kruka färsk ekologisk Timjan
  • 1 dl Citronolivolja
  • 1st Vitlöksklyfta (bestäm själv hur mycket styrka du vill ha. Jag älskar vitlök och tog en stor på 10 g)
  • Herbamare örtsalt & nymalen Svartpeppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 C

Börja med att skölja rödbetorna. Lägg dom i kastrull och fyll på med vatten tills dom täcks. 
Dom ska kokas al dente. Det tar ca 40- 50 min, beroende på storlek.

Under tiden dom kokas så förbereder du allt annat.

Rosta pinjenötterna i en torr panna tills dom blir gyllene
Finriv osten 
Mixa detta tillsammans med de övriga ingredienserna till peston. Tänk på att osten är salt så att du inte tar för mycket örtsalt. 
Lägg laxen i en ugnssäker form. Fördela peston på laxfiléerna.

Skala palternackorna och skiva dem till tagliatelle med hjälp av en osthyvel. Undvik mittdelen om den är träig. Hyvla runt om istället.
Lägg dom på en oljad plåt. Ringla på olivolja och rör om ordentligt. Sprid ut dom på plåten.
Tillaga i ugnen tills dom är genomstekta och fått vacker färg. Vissa kommer att bli gott knapriga. Försök vända dem och röra om emellanåt.
När palsternackstagliatellen är klar så strör du lite flingsalt på.
Lägg upp dom på ett separat fat och håll varmt.

Sätt in laxen i ugnen i ca 10-15 min, beroende på tjocklek.

Skala rödbetorna och skiva dom i tjocka skivor.
Lägg ruccolasallad som en bädd på ett vackert serveringsfat. Fördela dom skivade rödbetorna ovanpå. Ringla över lite citronolivolja på och strössla på lite flingsalt
Placera pestolaxen ovanpå. Garnera med färsk timjan.
Servera med palsternackstagliatellen


Värme & Kärlek
Christina












Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam