Fortsätt till huvudinnehåll

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar!

Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt. 







Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D




Med rödvinssås
Jag hade en lammstek på 1.3 kg

Gör en marinad på:

1 msk viltfond

0,5 dl rödvin

1 lagerblad i bitar

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkade korianderblad

1 tsk torkad rosmarin

1 stjälk repad färsk rosmarin

2 tsk hermabare örtsalt

½ tsk nymalen svartpeppar

½ tsk vitlökspulver

6-7 färska salviablad hackade

5 vitlöksklyftor


  • Gör 10 ganska djupa snitt i steken så att du kan stoppa in 5 vitlöksklyftor som du har delat på.
  • Häll marinaden i en påse och stoppa i steken. Gnugga in marinaden så kryddorna blandas runt om steken. Knyt påsen och ställ den i kylen över natten. Vänd på steken då och då. Ca 2-4 ggr.

  • Hetta upp en gjutjärnsgryta och lägg i en klick smör
  • Bryn på steken runt om så den får fin färg 
  • Häll i 1 dl vatten och silad marinad
  • Sänk värmen till lägsta på spisen och sätt i en stektermometer. Lägg på tättslutande lock
  • Ös steken 1-2 ggr
Jag stekte den till 70°C
Vill du ha den rosa så kan 65°C vara lagom. 

  • Ta upp lammsteken och låt den vila inlindad i folie (Med smörpapper först, så att maten inte kommer i kontakt med aluminium)i 20-30 min innan du skär upp den i fina skivor. 

Dagen till ära så hade jag faktiskt gjort råstekt vitlökspotatis. Men för att göra den med kolhydratsvänlig så kokade jag skivorna i vatten först i 3 min. Det blev massor med stärkelse som som jag skummade bort. Sköljde sedan av dom i ett durkslag och lät torka ordentligt innan jag tillagade dom i ugnen med en massa goda kryddor. 
Du kan även välja att skölja den tunnskivade potatisen och låta rinna av i durkslag. Bryn sedan på dem en näve i taget, i en stekpanna och lägg dem i sedan i en ugnsform och tillaga klart i ugnen tillsammans med kryddor och vitlök. Salta när de är klara.
Sköljer gör man för att få bort stärkelse så de inte klibbar ihop och saltar efter tillagning för att inte dra ur vätska ur potatisen.

Vill man så kan man efter tillagningen kyla ner de ugnsstekta potatisskivorna och äta dem kalla. Då har man resistent stärkelse som fungerar som fibrer och kolhydraterna från den kylda potatisen tas då upp av kroppen i mycket liten mängd. Fiffigt!! :)


Värme & Kärlek
Christina







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå