Fortsätt till huvudinnehåll

Ingefärste


Har du någon gång kokat dig ingefärste? Om inte så tycker jag absolut att du ska prova. Det är gott och hälsosamt. På sommaren är den helt underbar som iste. Har man väl börjat dricka det så är det beroendeframkallande nästan. Vill man så kan man tillsätta citron och eventuellt lite honung. Om du tillsätter honung så ska du göra det när teet har svalnat annars tar du död på det nyttiga i honungen.
Ingefärans nyttigheter:
  • Minskar gasbildning
  • Främjar matsmältningen. (du får därmed även mindre mage)
  • Innehåller antioxidanter och är perfekt kur mot förkylning
  • Antiinflammatorisk
  • Bra för hjärtat
  • Får du lätt migrän? Prova att direkt när du känner symtom, dricka ett eller några glas ingefärste. 


  1. Koka upp ca 2 liter vatten till 55-60 grader. Ingefära och citron ska inte värmas över 60 grader, för då förstörs C-vitaminet och andra näringsämnen.
  2. Tillsätt  25-50 g riven ingefära. Du behöver inte skala den, eftersom jag tar för givet att du använder dig av ekologisk vara. Detsamma gäller den eventuella citronen du kanske tillsätter. 
  3. Låt teet sedan få dra tills det fått den styrka du vill ha på det. Jag tycker om riktigt starkt, så jag brukar låta den stå i kylen över natten eller flera dygn, och sedan dricka det kallt, eller bara värma tills det blir drickvänligt. Blir det för starkt, så tillsätter du bara mer vatten.
    1. Sila teet (om du vill)

    Om du tillsätter honung så ska den vara så lite bearbetad som möjligt. Den bästa honungen hittar du om du läser på burken att den kommer från en småskalig odlare. Gärna med gårdens namn.
    Jag har hittat en så fantastiskt god. 
    Själv har jag ingen honung i då jag tycker att det blir för sött. Jag föredrar det syrliga och starkt friska i detta te. 


    Kommentarer

    Populära inlägg i den här bloggen

    Godaste lammsteken

    Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

    Airfryer – Bra eller Dåligt

    Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

    Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

    Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och