Fortsätt till huvudinnehåll

Frittata även utan ugn

Hej på er!
Fick en trevlig pling från en kär väninna som bor 10 mil ifrån. Hon var i faggorna och ville ta en lunch på stan.
Tänk så mysigt det är att äta gott och sitta och surra i nån timme.
Vi valde Zil, en kinesisk restaurang som hade riktigt god lunch. Har Take away också för en överkomlig penning.
Sedan blev det lite shopping på stan. 




Idag fick jag minsann laga maten själv.. ;)
Då blev det nåt enkelt, gott. Frittata!

Frittata görs ju vanligtvis först på spisen och sedan steks den färdig i ugnen. Det kan vara lite svårt om man inte äger en ugnstålig panna. Därför tycker jag att man kan göra frittata enbart på spisen. Knepet är att steka den på så svag värme så att den stelnar sakta utan att brännas. 

Den kan sedan serveras kall eller varm. Perfekt även på ett buffé-bord. 
Använd dig av ekologiska produkter så långt du kan. 


Frittata (2-3 port)

4-6 sprättägg
2 msk tomatpuré
1 msk kokosmjölk, extra creamy eller Garants
herbamare örtsalt 
svartpeppar
1-2 krm gurkmeja
2 msk kokosolja

1 stor näve babyspenat 
1 stjälk av blekselleri, fint skivad
½ gul stor lök, tunt skivad
6 cocktailtomater, delade
purjolök, ca 5 cm strimlad 
vitkål, finstrimlad
timjan, färsk
parmesanost, finriven (eller annan långlagrad ost)


  1. Smält kokosolja i en panna (ev ugnstålig panna om du ändå vill eftersteka den i ugnen för att få en fin yta på ovansidan) och fräs grönsakerna mjuka
  2. Vispa ihop äggen med tomatpuré, kokosmjölk, gurkmeja, örtsalt och svartpeppar
  3. Häll äggsmeten över grönsakerna. 
  4. Rör om en gång så att allt blandas. Platta till och låt den steka och stelna på mycket svag värme. Skaka pannan mellan varven så inte frittatan fastnar. 
  5. Riv över parmesan och låt smälta
  6. Toppa med färsk rosmarin
  7. Låt svalna lite innan du skär upp den i tårtbitar


Vill du ändå efter stekning på spisen använda dig av ugnen som man egentligen avslutar med när man tillagar frittata, så väntar du med färsk timjan. Använd dig av en ugnstålig stekpanna, eller lägg över frittatan i en pajform, och ställ under grillelementet på hög värme tills frittatan fått fin yta. Var aktsam så den inte bränns. Det kan gå fort. Toppa sedan med timjan. 
Servera med en sallad



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att

Gudomligt god och krämig tacopaj. Glutenfri/LCHF

Den här pajen har en spröd, knaprig botten, krämigt innehåll och en topping att dö en smula för. Aaah, smaklökarna får verkligen sitt. Fantastiskt god paj! Jag föreslår att du använder dig av ekologisk tacokrydda. Santa Maria, Garant och Spicemaster är några av de som har ekologisk tacokrydda. Då slipper du onödiga tillsatser.  Du kan naturligtvis istället blanda din egen krydda istället för att köpa färdig om du hellre vill det. Blanda då paprikapulver, lökpulver, curry, cayennepeppar, vitlökspulver, spiskummin (mycket av den kryddan), örtsalt, torkad oregano, pressad färsk vitlök och chilisås till en pasta som du klickar ner i den stekta färsen. Rör om och tillsätt även lite vatten som får koka in i köttfärsen.  Ca 4 port Pajskal : 2.5 dl mandelmjöl 2 msk kokosmjöl 1 msk pofiber 0,5 dl vita skalade sesamfrön (tänk på att vissa sorter kan vara kontaminerade med gluten i produktionen. Läs på förpackningen om du är riktigt känslig) 1 msk fiberhusk 50 g smör 0,5 tsk oraffinerat hav