Halloj!
Var på en mysig tjejträff igår där vi frossade i gott småplock och glögg.
Jag tänkte att jag skulle prova göra något gott tilltugg att ta med på den glutenfria smördegen som finns att köpa. Hittade ett grundrecept på Ica buffé som verkade intressant.
Ärligt vet jag inte hur pass godkänd den är för intoleranta/allergiker då den innehåller vetestärkelse. Dock glutenfri vetestärkelse, så jag hoppas den är ok.
Fritt även från laktos och mjölkprotein.
Jag har själv inga egentliga problem med gluten, men undviker det eftersom det inte för med sig det minsta lilla positivt till kroppen, utan snarare enbart ställer till det. Ibland utan att vi ens märker av det.
Gjorde i alla fall något frasigt gott som även kommer att bli ett fint inslag till nyårsbuffén, eller som lite extra gott under jul.
Var på en mysig tjejträff igår där vi frossade i gott småplock och glögg.
Jag tänkte att jag skulle prova göra något gott tilltugg att ta med på den glutenfria smördegen som finns att köpa. Hittade ett grundrecept på Ica buffé som verkade intressant.
Ärligt vet jag inte hur pass godkänd den är för intoleranta/allergiker då den innehåller vetestärkelse. Dock glutenfri vetestärkelse, så jag hoppas den är ok.
Fritt även från laktos och mjölkprotein.
Jag har själv inga egentliga problem med gluten, men undviker det eftersom det inte för med sig det minsta lilla positivt till kroppen, utan snarare enbart ställer till det. Ibland utan att vi ens märker av det.
Gjorde i alla fall något frasigt gott som även kommer att bli ett fint inslag till nyårsbuffén, eller som lite extra gott under jul.
- 1 st glutenfri smördegsplatta (à 450 g)
- 250 g körsbärstomater gärna i olika färger
- 200 g brieost i skivor
- 1 kruka färsk basilika (spara några blad till garnering)
- 1 dl gröna oliver med ex vitlök
- 70 g bresaola (lufttorkat nötkött)
- 2 krm grovmalen svartpeppar
- 1 äggula att pensla med
- olivolja
Gör så här:
- Ta fram smördegen ur frysen 8 timmar innan du ska använda den
- Sätt ugnen på 200 grader
- Lägg smördegen på ett bakplåtspapper och lägg ett bakplåtspapper ovanpå "degklumpen" (Den glutenfria kommer inte utkavlad).
- Kavla ut den till en rektangulär platta. Ta bort översta bakplåtspapperet
- Pensla plattan med uppvispad äggula
- Nagga smördegsplattan med en gaffel
- Skjutsa in den i ugnen i ca 10-15 min tills den får fin färg
Pålägg:
- Klyfta tomaterna, hacka basilikan, halvera oliverna och skär brieosten i skivor
- Riv bresaolan i långa remsor
- Lägg allt på smördegsplattan, krydda med peppar och fortsätt sedan gräddningen tills osten smält
- Ringla över lite olivolja
- Garnera med basilikablad
Kommentarer
Skicka en kommentar