Fortsätt till huvudinnehåll

God saftig julskinka, ekologisk kokt

Hej på Er!
Jag hoppas att julen varit fantastiskt skön och mysig. Ledighet är ju aldrig fel. Många är det ju ändå som stressar runt och ska finnas till för alla. Många gånger innebär det ett åkande emellan olika släktingar, fram och tillbaka under tidspress.
Jag funderade på det där ett år för länge sedan när min dotter var liten, runt 11, då vi ofrivilligt skulle fira jul alldeles själv bara hon och jag. När vi är äldre så går det ju an, eller kan till och med vara skönt. Men med barn inblandade så ska ju julen vara tillsammans med släkt och vänner. Ju fler desto bättre och helst tillsammans med andra barn.
Nåja, det fick mig att tänka till. Kommer ihåg att jag blev lite avundsjuk på de som hade all släkt och hela familjer kvar, vilket vi då inte hade. Att man ska vara rädd om sin familj och vara tacksam även om det är lite jobbigt att just då måsta uppoffra sin tid till att fara emellan. Snart har vi inte kvar våra nära och kära....Så ta vara på tiden ni har tillsammans. Krama om varandra lite extra och visa att ni med glädje vill dela er tid med dom.
En underbar vän ringde mig och sa att vi skulle komma till henne och hennes familj och fira vår jul där. Vilken glädje!! Kommer ihåg att jag blev så glad för min dotter skull och ja, naturligtvis även för min egen. Jag har nämligen alltid älskat julen och ville/vill inte fira den ensam.

Den här julen har varit lugn, fridfull och skön, förgylld även av min dotter som kom hem från Stockholm. Dock blir det ju alltid lite extra stressigt dagen före julafton, men sedan infann sig lugnet.
Dagen innan hade jag lagat så mycket mat samt varit och handlat de sista julklapparna och lite extra mat.
Kom hem sent på kvällen med en ekologisk skinka som jag var så lycklig över att jag fått tag på. Trött och ville bara lägga mig i soffan.
Tänkte ändå att det är lika bra att jag griljerar den så att det är klart. Släpade mig ut till köket. Så ut med skinkan ur kylen och skulle till att sätta igång, då jag upptäcker att jag köpt en okokt. Aaaaaaaahhhhhhh!!!! TRÖTTER!!!
Det var bara att ta fram storkastrullen och börja koka.
Kan bara tala om att det blev den godaste skinkan jag ätit. Då har jag ändå under flera års tid köpt färdigkokt skinka. Mycket tror jag beror på att den var ekologisk och inte från något stressat djur, samt att jag tillagade den på rätt sätt. Extremt dyr i jämförelse, men värd varenda krona.
Nu är ju julen över, men det kommer påsk och även fler jular framöver, så jag tänkte dela med mig av receptet på den. Jag kommer definitivt aldrig mer att ugnsbaka skinka och jag kommer alltid framöver att köpa rimmad ekologisk och koka själv, precis som man gjorde förr.

Tipset för att få den saftigaste skinkan någonsin är att den inte ska koka. Den ska bara sakta, sakta sjuda under lock.




1 st ekologisk rimmad skinka 2.5-4 kg
2 lagerblad
15 vitpepparkorn (gärna ekologiska kryddor)
15 kryddpepparkorn
1 stor ekologisk lök i klyftor
1 ekologisk morot (behövs ej skalas) i bitar

Skölj skinkan i kallt vatten och låt nätet sitta kvar
Lägg den i kastrull med vatten och koka upp. Låt koka i ca 2 min. Häll av vattnet och täck skinka med nytt kallt vatten.
Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av skinkan. Lägg i övriga ingredienser. Låt koka upp och sänk sedan värmen tills den bara sjuder lite sakta och lägg på lock.
Kolla lite då och då att skinkan inte kokar. Den ska bara sjuda. Detta är viktigt, annars blir skinkan torr.
Vid ca 70-71° är skinkan klar.
Det tar ca 45-60 min/kg skinka.

När skinkan svalnat så tar du bort nätet och drar av svålen. Griljera.
Jag griljerade med honung, senap och lättvispad äggula. Strödde sedan över mandelmjöl.
Tricket för att få griljeringen att fastna är att torka av fettet på skinkan med hushållspapper så att det blir torrt.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och