Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från juni, 2015

Lax i foliepaket, blomkålsmos och sommarsallad

God middag! Ja här har det sannerligen varit en god middag. Blev bjuden på ljuvligt hemlagad mat av min dotter igår. Hon kan verkligen laga mat den jäntan. Så jag tiggde åt mig receptet av henne. Självklart så delar hon med sig av det även till er. En hel arbetsmånad har nu gått här i Stockholm och i morgon drar jag vidare hemåt. Kommer att stanna till i Alby/Ånge då det är hemvändarkväll där. Så då blir det även lite kusinmys. Jag förstår inte att tiden kan gå så ofantligt fort. Är så tacksam att jag har en underbar granne som tagit hand om mina blommor och mina plantor medan jag varit borta. Det har varit ett riktigt göra då tomatplantorna kräver vatten varje dag. Jag har börjat att gödsla mina blommor och tomater med nässelpulver. Helt fantastiskt bra!! 1 tsk intas varje dag själv också. Det har gett en kick till mitt hår kan jag säga. Äntligen har jag börjat få tillbaka mitt tjocka hår. Kan verkligen rekommendera det. Nog snackat. Här kommer receptet :) 4 port Lax i fol

Jättegod kycklingrätt

Kycklingrätt Hej på er! Hoppas ni har haft en härlig midsommar! I Stockholm där jag ännu fortfarande befinner mig har det mestadels regnat förutom igår då solen sken något fantastiskt. Då befann jag mig hos min systerson och hjälpte honom att packa flyttlådor. En lite annorlunda midsommar alltså :) Vi har hållit på i 2 dagar från morgon till kväll. Men sedan fanns det inte någon tid kvar för mig att hjälpa till mer tyvärr. Ibland önskar man att man kunde skapa lite mer av den varan. Lite god mat blev det i alla fall. Jag har ju en förkärlek för mat som går fort att laga när det är vardag. Dock vill jag att den ska vara lika god för det. På helgerna är det ju dundermysigt att filura ut maträtter där man har lite mer tid att spendera i köket. Nu hör ju till saken att min systerson är fantastiskt duktig i köket. Så han bjöd på grillad ryggbiff med grillade rotgrönsaker och en massa goda såser. MUMS! Grillad ryggbiff Här kommer receptet på jättegoda kycklingrätten:

Sill och Senapssill

Reviderat recept på ättiksinläggningen. Riktigt supergod!! Jag hoppas att ni vågar er på att göra egen sill. Det är ju så mycket godare och mer nyttig än färdigköpt. Jag köper ibland en hel hink med sillfiléer som jag själv saltar ur och sedan lägger in. Ingen sill blir så god som den hemgjorda. ABBA:s inläggningssill funkar också superbra och då går det juriktigt snabbt att göra. (Jag talar alltså in om 5-minutersill utan färdig-urvattnad sill som du lägger in själv i en grundlag) Här får ni receptet på en fantastiskt jättegod inlagd sill och senapssill. Inlagd sill 1 kg sillfiléer (sillvikt) Lägg i kallt vatten för att salta av den i 8-10 timmar i kylskåp. Använd så stort kärl som möjligt. Du behöver ca 4 liter till 4 sillfiléer. Täck kärlet med lock eller dylikt. Alternativt så köper du urvattnade sillfiléer. (4 förpackningar) se bild ovan. Skölj då av dem i kallt vatten innan du lägger dem i kokt nedkyld lag. Gör lagen : 6 dl ekologiskt socker  1,5 dl 12%

Midsommartårta LCHF

Snart är det midsommar. Jag har hört att det hemöver blåser så hårt och är så kallt så man utan att skämmas skulle kunna ha långkalsonger på sig. Huvva! Förra midsommar glömmer jag inte då vi tittade ut på morgonen och det SNÖADE!!! Ja vädret kan vi inte bestämma över. Det är bara att "go with the flow" och var glad över att vi har väder. Tänk om vi inte hade väder??? DÅ kan vi börja klaga.... ;) Men sedan blev det en hejdundrandes fin sommar. Så det blir säkerligen så nu också. Jag tänkte dela med mig av en sommartårta som jag gjorde förra året när jag fyllde år. För tårta vill man väl ha oberoende av väder :) Midsommartårta (Pinocchiotårta lchf) Mandelbotten 1 dl sukrin melis eller björksocker 4 äggulor 150 g smält avsvalnat smör 2 tsk bakpulver  2½ dl mandelmjöl Vispa äggulor och sukrin melis/björksockret poröst. Vispa ner det smälta smöret Blanda mandelmjölet med bakpulvret och rör ner Bred ut i en liten bakplåtsklädd ugnsform. Smeten sk

Älggryta, nom nom..

Hej på er! Igår var en otrolig härlig dag. Solen var så varm att det var nästan på vippen till för varmt. Tog tunnelbanan in till stan för att komma ut lite och för att se mig omkring. Hamnade vid en park som var jättemysig. Satte mig och njöt på en parkbänk, läste lite tidning, lyssnade på musik och tittade på alla glada människor. Har ni tänkt på hur glada alla blir om man själv ler lite? Så många leende ansikten man får tillbaka. Många leende ansikten blev det. Härligt! När jag kom hem så var det dags för middag. Tog fram grytbitar av älg som jag tinat upp. Gjorde i ordning den helt och skulle precis till att duka fram när jag blev hembjuden på grillat hos min systersonson, hans kusin och mamman med sin nye man. Mamman hade jag inte träffat på säkert 15-20 år. Så trevligt det var! Ja grytan, den fick vänta till i dag. Men ni vet ju grytor.... de blir ju bara godare om dom får stå någon dag. Jag gjorde min i gjutjärnsgryta. Det man får tänka på då, är att ösa över den fä

Jättegod mejerifri coleslaw

Hej på er! Fredag! Har ni haft en fin dag? Jag hoppas det. Här har solen skinit och fortsätter visa sitt glada solansikte. De små här ute springer i kortbyxor och de fina sommarklänningar och sommarskorna är på. Jag har hunnit med några promenader och jobbat lite, suttit i solen, fredagsstädat och sitter nu med ett glas av härligt läskande isté gjord på ingefära och citron. Massor med isbitar. Jag har lagt in receptet på det förut HÄR . Till middag blev det lövbiff på älg, grillade sötpotatisklyftor och bea. Lite sallad till och ett glas rött. Igår blev det en lättare middag. Kassler med coleslaw som jag gjorde mejerifri. Så himla god!! Mejerifri Coleslaw: 2 pers 1/4 färsk vitkål som du skär i tunna tunna strimlor 200 g majonnäs , egengjord förslagsvis på macadamiaolja, eller köpt ex Hellmans som inte innehåller så mycket skräp, innehåller ägg från frigående höns och har en fantastisk smak.  ½ röd chili i tunna skivor. Smaka på chilin så den inte är för stark. Ta i lite

Acneärr

Läste ett inslag i Metro på väg till tunnelbanan idag. En kille som köpt syra på nätet för att behandla sina acneärr. Att få hjälp med det via medicinsk väg var för dyrt så han valde en billigare och mycket farligare väg. Fast det visste han nog inte när han i god tro köpte detta medel. Allt han ville var ju att få bli fin. Hela hans ansikte blev sönderfrätt. Nu gick han ut i tidningen för att varna andra. Du hittar inslaget HÄR . Men jag varnar för starka bilder. Syror är något man ALDRIG ska leka med själv, någonsin. Som hudterapeut vet man vad man gör och är utbildad i detta. Det finns en anledning till att en utbildning sker så att säga. Det finns olika syror (kemisk peeling) för olika ändamål. Dom ska sitta i olika länge och man använder olika styrkor beroende på hudtyp och vad man vill behandla. Man använder allt från mildare AHA- syror till starka TCA-peelingar. Ibland gör man enbart punktbehandlingar. Jag blir även lite bedrövad att man inom sjukvården aldrig rek

Torsk med Paleo Pesto, rödbetor och rostad palsternacka

Nu äre fullt upp! Härligt! Dagarna svischar iväg och jag försöker hänga på så gott det går. Jobbar med för mig ett helt nytt jobb, försöker blogga lite (förlåt om det är lite trögt på den fronten), läser kurser, går kurser, gör nya recept till er och den här bloggen och sist men inte minst försöker jag att ta mina långpromenader varje dag.  Tänkte ge er lite bilder på vackra platser som jag har hittat när jag varit ute. Så härligt att meditera under en promenad. Har ni provat det någon gång? Om inte, så kan jag varmt rekommendera det.  Koppla bort tankar och enbart ta in ljud och det du ser. Lyssna hur det låter under skosulorna när du går, kanske stanna till vid en bäck som porlar, träden som viskar, fågelkvitter. Ta djupa härliga andetag för att andas in det du hör och ser. Inga matlistor ska göras under den gående meditationen *fniss*.  Idag gjorde jag en lättsam middag. Lätt att göra och lätt i magen. Tillika mycket fräsch. Jag har ju i stort sett plockat bort mejerier då jag m

God nyttig frukost och mysmat på kvällen

Älskar jag mat eller .... Jag håller just nu på med en detox som ska resultera i en lever och gallrening på lördag. Men det jag äter nu under min detox är faktiskt inte något annorlunda mot hur jag nuförtiden annars äter.  Så här kan en av mina frukostar se ut.  Det är ekologisk blandsallad, eko- tomater med örtsalt och svartpeppar, alfalfagroddar, avokado, mjukkokta sprättägg och citronolivolja. 2 tsk mortlade chiafrön ströddes också på. Syns inte i bild. Det brukar jag tillsätta de dagar jag inte äter fisk.  På kvällen hade vi mys till film (Midnatt i Paris). En helt underbar må-bra-film som jag verkligen kan rekommendera. www.swefilmer.se har filmer som går att se via datorn. Har man en fiffig ny tv så kan man koppla in datorn till tv.n och se filmen på den. Hemma hos mig så kör jag fortfarande med tjock-tv. Det är jag nog snart ensam om att göra. Men så länge den fungerar så ser jag ingen som helst anledning att byta. Man ska köra slut på det man har innan man köper ny

Nannas Curryaioli

Hej i regnrusket! Ujuj, vilken blåst och regn det har varit. Men nu börjar solen faktiskt att titta fram lite här i Stockholm. Fantastiskt mysigt att få spendera lite kvalitetstid med sin dotter. Det är vi inte bortskämda med. Sedan blir det ju även lite jobb naturligtvis. Vi har njutit av en kycklingsallad med en så ruskigt god curryaioli som min dotter, Johanna gjorde. Jag brukar vanligtvis göra en egen majonnäs på macadamiaolja som blir fantastiskt gott. Nu fuskade vi och tog Hellmans. Ibland måste man få fuska. Ekologisk macadamiaolja är inte billig och just nu gäller det att hålla i plånboken lite. Den fantastiskt goda kycklingsalladen har jag lagt in förut t.ex här Den här gången tog vi kalkonbacon istället för vanligt bacon Nannas Curryaioli: 1 brk Hellmans majonnäs (ca 4 msk) ca ½ krm herbamare örtsalt 2 tsk curry 3 vitlöksklyftor, pressade Fabulöst gott!! Även ett mycket bra alternativ om man inte äter mejerier såsom crème-fraichedressingar