Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från juli, 2015

Glutenfritt, ris och arsenik

Hej! De flesta människor vet inte exakt vad arsenik är eller vad det gör i kroppen. Men vi vet alla att det är ett dödligt gift. Bara ordet "arsenik" frammanar bilder av en dödskalle på en flaska med gift. Arsenik är ett grundämne som finns i hela jordskorpan. Av detta skäl är det praktiskt taget omöjligt att undvika det helt. Det är inte ovanligt att hitta ytterst ringa spår av arsenik i allt från gröna bladgrönsaker och frukt till skaldjur och kranvatten. Men vissa livsmedel har särskilt högt innehåll av detta dödliga gift. Det finns gränsvärden för vatten, men ingen säkerhetsstandard har ännu satts för arsenik i livsmedel som gäller i dag. Så, vad i hela världen gör höga halter av detta gift i vissa av våra livsmedel?  -  som även ofta marknadsförs som "hälsosamma" glutenfria alternativ? Jo det finns bl.a. där man ersatt vetemjöl med rismjöl. Så, hur kan så mycket arsenik komma in i vissa risprodukter? Risväxter tar upp kiseldioxid för att hjälpa

Granatäppeljuice och hälsoeffekter

Har ni provat Granatäppeljuice? Granatäpplen innehåller massor med antioxidanter - tanniner (bl.a punicalagin) och flavonoider, järn, kalium och massor av vitaminer och andra mineraler. Sammansättningen av dessa vitaminer, mineraler och antioxidanter motverkar även hudens åldrande. Det som är mest spännande är att dricka ½ dl granatäppeljuice /dag i ett års tid kan få åderförkalkning att gå tillbaka med 35%. Det har forskning påvisat. Det är ju helt fantastiskt! Mer studier på granatäppeljuice och cancer pågår.  Professor Adel A Kader vid University of California har gjort en studie på granatäpplets struktur och det har visat sig att den totala antioxidanteffekten (ORAC) är ca tre gånger starkare i jämförelse med samma mängd rött vin och grönt te.  En artikel av en undersökning som är gjord i Israel (J Ethnopharmacol) framgår att flavonoiderna i granatäpple är större än i vindruvor. Studien slår fast att "om granatäppeljuice konsumeras dagligen under en längre tid så ka

Fluffig chiadessert med kokos, lime och jordgubbar & Mango chiapudding

Hejsan! Inte ofta jag lägger upp recept på efterrätter eller andra godsaker, men de här kan man bara inte motstå. Det här är recept på två riktigt smaskigt, nyttiga och fräscha efterrätter eller mellanmål om man hellre vill det. Fylld av omega 3 och vitaminer. Inga mejerier. Perfekt även om sötsuget sätter in. Vill man så skulle man kunna göra dessa på kvällen till en härlig lyxig söndagsfrukost, ooooh my!! :) Chiapudding med kokos, lime och jordgubbar: Använd en mixer: 1 port 1 dl krämig kokosmjölk. Jag använde Garants som finns på Willys. Den innehåller inga tillsatser 6 frysta jordgubbar (ekologiska) 1 pressad lime, eko 1 tsk opastöriserad honung. Ej upphettad honung har kvar alla nyttigheter. Här har du tips på en bra honung som finns i de flesta affärer utan att kosta skjortan. 2 msk chiafrön Mixa kokosmjölken och de frysta jordgubbarna till en fluffig kräm. Tillsätt honung och pressad lime och vispa om. Blanda i chiafröna och ställ kallt i kylskåp. Rör om

Saftig söndagsstek med smörslungade morötter och gräddsås

Brukar ni göra söndagsstek? Det är en maträtt som ständigt fanns varje söndag i mitt hem när jag var liten. Min mamma var fantastisk på att laga mat. Kunde få till god mat av noll och ingenting och festmåltider av de enklaste råvaror. Jag vill gärna föra vidare hennes recept på saftig stek. I det här fallet älgstek. Men går naturligtvis bra med ngt annat gräsbeteskött också. Uteslut då bara enbären. (Eller det gör du naturligtvis som du vill med:) ) Till steken hade vi alltid smörslungade morötter med persilja och en god gräddig sås. En riktigt god gräddsås behöver inget mjöl. Ta ut steken ur kylen en god stund innan så den får rumstemperatur innan du börjar tillagningen. Saftig stek: En bit stek (min var på 1500 hg) Herbamare örtsalt, eller oraffinerat havssalt 10 svartpepparkorn 5 enbär En stor bit ugnsfolie En lika stor bit smörpapper Mortla kryddorna och gnid in steken runt om med kryddblandningen Linda in steken först i smörpapper (inte bakplåtspapper, det är be

Salvia- och baconlindad kycklingfilé med kålrabbistrips

Idag blir det salvia- och baconinlindad kyckling med kålrabbistrips Så fantastiskt gott och har ni inte provat den kombinationen så föreslår jag att ni gör det. Kålrabbin ligger på en låg kolhydratnivå och blir fantastiskt god som strips. Salvia blir så gott när den gifter sig med något som är fett. Mums, mums, mums!!!!! Kålrabbistrips: Skala kålrabbin, Ta bort det hårda i änden och skär den till strips Lägg på en ugnsform och dressa över olivolja, salt och peppar. Vänd runt så det fördelar sig. Se gärna till att stripsen inte ligger allt för mycket ovanpå varandra Stek i ugnen 200° i ca 20-30 min Salvia och baconinlindade kycklingen: Använd dig av tunnskivade kycklingfiléer eller skär dem till 2 tunnare skivor. Lättast om dom är lite halvfryst Lägg på några salviablad. Är bladen stora så kan det räcka med en på varje  Vira om en eller två skivor bacon (ekologisk svensk) och fäst med tandpetare Krossa några enbär i mortel som du steker tillsammans med kyck

Raclette och gosiga små kalvar

I helgen hade jag mystid. Vi var och hälsade på min särbos syster. Dom har kor och naturligtvis även kalvar. De har eko-kravproduktion. Dessa små söta kalvar som diade mina fingrar. Jag blev käääär. Den ena kalven var så rolig. Så fort jag tog upp mobilen för att fota den så gjorde den grimaser och rullade med huvudet. En riktig pajas :) När vi kom hem till stugan så fortsatte vi mystiden med supergod mat. Vi gjorde raclette med älgkött i tunna skivor, racletteost, tzatziki, persiljeaioli, syltlök och cornichons. En fräsch sallad till och ett gott rött vin - Adobe Reserva Emiliana. Ekologiskt såklart. Jag är ju inte så förtjust i teflon, så nästa gång ska jag klippa till flera små fyrkanter av bakplåtspapper att lägga i formarna för osten. En god tzatziki har du HÄR . Det är oftast min älskling som gör den. Ingen klår honom på fingrarna när det gäller den. Persiljeaiolin är lika superenkel att göra som den är supergod: Blanda majonnäs med vitlök. Blanda

Helstekt lax i ugn

Äntligen tittar solen fram här nu ikväll. Myggen är på "hugget" så man blir smått tokig av att vara ute. Plockade in några kvistar syren. Javisst, den blommar för full här i Norrland nu. Helt galet. Dom brukar vara utblommade vid midsommar. Gjorde fisk i ugn idag. Hade fått tag i en stor fryst hel Pink lax som jag tinade upp. Det blir så otroligt gott att helsteka fisk i ugn. Vanligtvis, när man tillagar fisk så blir det saftigast om man låter huvudet vara kvar under tillagningen. Nu var det borttaget, men blev fantastiskt saftigt och gott ändå. Ca 1300 g hel Pink Lax 1 fänkål 1 citron Färsk dill Purjolök Persilja Smör Ev himalayasalt Herbamare örsalt Nymalen vit- och svartpeppar Muskot, riven Blomkålshuvud Grädde Folie, bakplåtspapper/smörpapper Fjälla laxen under rinnande kallt vatten Skär några snitt i den både på ovan- och undersidan Salta och peppra och gnid in kryddorna ordentligt Lägg ut ett stort ark ugnsfolie. Lägg ett ark bakplåtspapp

Frukosttips Paleo

Har haft äran att få ha mina kära kusiner hos mig några dagar. Anledningen var desto mindre trevlig, då deras älskade mor, min kära moster, har lämnat jordelivet. Har så tacksamt få ta emot lite minnessaker. Dessa ska jag vårda så ömt. I kväll bär det av till stugan. Hoppas att det blir lite bättre väder. Min kära särbo håller ju på att göra i ordning grunden för en bastu som ska anläggas nere vid sjön. Lite svårt att gjuta och greja när det är så mycket vatten att man nästan kan simma på själva bryggan, hrrmm. Gjorde mig en brakfrukost i morse. En sån där som gör att man klarar sig med lätthet fram till lunch, utan att magen skriker. Lite frukt i form av physalis eller jordgubbar är en lyx att tillföra frukosttallriken tycker jag. Jag försöker att tillföra något basiskt livsmedel till varje måltid, så det inte enbart blir försurande livsmedel. I detta fallet tillförde jag färsk vitkål. Sprött, krispigt och jättegott! Kokt sprättägg Avokado Vitkål Tomater (egenodlade)

Må bra!

Jag har ju lagt om kosten till en mer basisk och läkande kost. Inga mejerier eller rött kött på vardagarna (om inget oförutsett händer). Ingen rapsolja. Kokosolja och ghee istället för rapsolja och smör. Nåja, smör ibland, men då blir det osaltat eftersom det annars innehåller raffinerade salter. Jag använder oraffinerade salter i form av Herbamare och/eller Trocomare. Dressar mina grönsaker och sallader med extra vigine ekologisk olivolja och/eller smält kokosolja (inte smaklös då den är mer bearbetad). Något annat ämne jag försöker att undvika är citronsyra. Citronsyra görs inte av citroner om du trodde det. Det görs av vete eller majs och där tillsätter man svartmögel för att få till en jäsning. Trots rening så är det många som är allergiska mot just citronsyra. Det bevisar tycker jag, att reningen inte är fullständig. Har du allergier eller hudbesvär så testa att undvika detta ämne för att se om du blir bättre. Även ekologiska varor innehåller ofta detta vidriga ämne. Här g