Fortsätt till huvudinnehåll

Blomkålspizza med chevrè, rödbetor och sparris

Mina vänner! 

Igår gjorde jag blomkålspizza. Naaaah så gooooott!

Jag bestämde mig för att göra den så nyttig som möjligt.
Då det är svårt att få en blomkålspizza att hålla ihop utan ost, så valde jag ekologisk chevrè. 

(Möjligtvis att det kanske skulle kunna fungera med mer ägg och kokosmjöl. Det kanske jag testar en annan gång)

Får och getost innehåller kasein A2 vilket är mycket mycket nyttigare än kasein A1 som du får från dagens kor. 


Till toppingen fortsatte jag att vara lite kreativ och tog tunnskivad rå rödbeta, sparris och pesto. Toppade med kallrökt skinka, men den kan man skippa om man inte äter skinka. Jag äter själv skinka ytterst sällan. Det händer till jul samt att jag kan köpa karré för att grilla ett par gånger om året. Mer eller oftare än så blir det inte. 

Jag använde mig även av långlagrad parmesan, som då innehåller nästan noll laktos samt buffelmozzarella som har fler nyttigheter i sig än ko-ost. 

Min dotter tog med sig 2 bitar till jobbet dagen därpå. Vips! Så var den slut!
Härligt det är när maten uppskattas :)





Blomkålspizza med chevrè, rödbetor och sparris 2-3 port

Pizzabotten:
1 stor blomkål (rå), finriven
1 ägg
180 g (1 pkt) finriven chevrè
½ tsk salt
1 krm peppar
1½ tsk oregano

När du finrivit din blomkål (ja, det är jobbigt, *ler), så lägger du över den i en sil och kramar ur så mycket vätska du bara kan.
Lägg den sedan på en ren kökshandduk och fortsätt krama ur vätska. Allt som du bara kan.....
Blanda sedan blomkålsrivet med övriga ingredienser.
Bred ut på bakplåtsklädd plåt. Låt den täcka hela plåten.
Förgrädda 15 min 225°
Ta ut den och gör fyllningen. Sänk även ugnstemperaturen till 175°





Fyllning:
Pizzasås
1 dl ajvar relish
1 msk tomatpuré
1 msk krossade tomater
1 tsk oregano
½ tsk balsamvinäger
ca ½ tsk herbamare örtsalt

Blanda ihop detta och bred ut på pizzan

Topping
1½ dl finriven parmesan
2 finhackade vitlöksklyftor
1 fint skivad rå rödbeta
1 knippe sparris
1 buffelmozzarella
Grön pesto
Kallrökt skinka (Ica:s är jättegod)
Färsk basilika

Till servering
Chilibearnaise

Förkoka sparrisen i 5 min i lättsaltat vatten
Skala och skiva rödbetan tunt och fördela skivorna på pizzan 
Blanda riven parmesan och hackad vitlök och strö detta över rödbetorna
Droppa på pesto här och där
Fördela den kallrökta skinkan i fina "vågor" över pizzan
Lägg på sparrisen och skivad mozzarella

Grädda i ugn i ytterligare 10 min. Sätt sedan på endast undervärme och grädda ytterligare 5 min

Toppa den fräscha pizzan med färsk basilika
Servera hela härligheten med chilibearnaise

Ät och njut!! :)










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att