Fortsätt till huvudinnehåll

Frittata även utan ugn

Hej på er!
Fick en trevlig pling från en kär väninna som bor 10 mil ifrån. Hon var i faggorna och ville ta en lunch på stan.
Tänk så mysigt det är att äta gott och sitta och surra i nån timme.
Vi valde Zil, en kinesisk restaurang som hade riktigt god lunch. Har Take away också för en överkomlig penning.
Sedan blev det lite shopping på stan. 




Idag fick jag minsann laga maten själv.. ;)
Då blev det nåt enkelt, gott. Frittata!

Frittata görs ju vanligtvis först på spisen och sedan steks den färdig i ugnen. Det kan vara lite svårt om man inte äger en ugnstålig panna. Därför tycker jag att man kan göra frittata enbart på spisen. Knepet är att steka den på så svag värme så att den stelnar sakta utan att brännas. 

Den kan sedan serveras kall eller varm. Perfekt även på ett buffé-bord. 
Använd dig av ekologiska produkter så långt du kan. 


Frittata (2-3 port)

4-6 sprättägg
2 msk tomatpuré
1 msk kokosmjölk, extra creamy eller Garants
herbamare örtsalt 
svartpeppar
1-2 krm gurkmeja
2 msk kokosolja

1 stor näve babyspenat 
1 stjälk av blekselleri, fint skivad
½ gul stor lök, tunt skivad
6 cocktailtomater, delade
purjolök, ca 5 cm strimlad 
vitkål, finstrimlad
timjan, färsk
parmesanost, finriven (eller annan långlagrad ost)


  1. Smält kokosolja i en panna (ev ugnstålig panna om du ändå vill eftersteka den i ugnen för att få en fin yta på ovansidan) och fräs grönsakerna mjuka
  2. Vispa ihop äggen med tomatpuré, kokosmjölk, gurkmeja, örtsalt och svartpeppar
  3. Häll äggsmeten över grönsakerna. 
  4. Rör om en gång så att allt blandas. Platta till och låt den steka och stelna på mycket svag värme. Skaka pannan mellan varven så inte frittatan fastnar. 
  5. Riv över parmesan och låt smälta
  6. Toppa med färsk rosmarin
  7. Låt svalna lite innan du skär upp den i tårtbitar


Vill du ändå efter stekning på spisen använda dig av ugnen som man egentligen avslutar med när man tillagar frittata, så väntar du med färsk timjan. Använd dig av en ugnstålig stekpanna, eller lägg över frittatan i en pajform, och ställ under grillelementet på hög värme tills frittatan fått fin yta. Var aktsam så den inte bränns. Det kan gå fort. Toppa sedan med timjan. 
Servera med en sallad



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå