Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från november, 2015

Köttfondue med goda röror och sallad

Hej i stugorna! Här har det snöat stora Lovikavantar idag. Har fått riktig julstämning kan jag tala om. Vi är i stugan och gör julfint med gardiner, dukar och ljus. Har varit på bycaféet och julmarknad. Köpte lite god getost och en tovad jättefin yllemössa/hatt.  Snart kommer några vänner på besök och vi ska gotta oss i köttfondue. Alla ingredienser är ekologiska naturligtvis Har gjort lite goda såser till och andra tillbehör Tänkte ge receptet på den härliga fonduen. Så mysigt att kunna sitta runt bordet och äta riktigt länge..... 5-6 port ca 900 g innanlår (vi har älg) Skivas och strimlas tunt. Lägg sedan i marinaden att dra i minst 6 timmar Marinad: 1 dl olivolja 1/4 dl rödvinsvinäger ½ dl tamarisoya 1/4 dl tomatpuré ½-1 msk paprikapulver 2 tsk lökpulver malen svartpeppar Buljong: 1 liter vatten 1½ oxbuljongtärning 1 umamibuljongtärning (Kung Markattan har) 1 dl rött vin 3 msk tamarisoya 10 hela kryddpepparkorn 10 hela svartpepparkorn 1-2 lagerblad

Tips till helgmys med pestolax och palsternackstagliatelle till middag. Svartkål med pinjenötter, grönkål- och rotsellerichips till tv-soffan.

Igår gjorde jag min pestolax. Jättefräscht och gott! Godast till denna anrättning är den tillsammans med rotselleritagliatelle. Riktigt god Paleomat. Äter du inte Paleo så är det urgott med lite smulad fetaost på rödbetorna Jag kan varmt rekommendera tagliatellen även som fredagsmys att äta som goda chips. Kanske tillsammans med grönkålschips och svartkål med pinjenötter. Nu blev jag ju hungrig igen.... I kväll blir det byamiddag och då bjuds det på tacos.  I morgon får vi lite vänner på middag och då kommer vi att bjuda på en härligt god köttfondue. Receptet på marinaden och fondue lägger jag upp i morgon. Har plockat fram innanlåret till det från frysen nu. En massa goda såser och plock är fantastiskt gott till.

Peeling

Att peela huden hemma Huvudsaken är ju att man gör en peeling en gång i veckan så sköter man om sin hud på bästa sätt.... eller??? När det gäller peeling så ska man inte alltid gå på vad som står på förpackningen. Inte alla ska peela sin hud 1 gång i veckan och viss hud ska man inte peela alls.  Det finns även olika sorters peelingar varav enzympeeling oftast är den mildaste, eftersom man inte masserar huden med den, utan den verkar ändå enbart via kontakt med huden (enkelt förklarat). Läs på förpackningen hur du ska göra. Det finns också olika aha-peelingar som även de inte masseras, samt vanliga peelingar som har olika strukturer gällande grovlek på peelingkornen. Aha-peelingar ska göras under uppsikt på salong av utbildad hudterapeut. Tänk på att huden blir solkänslig under behandlingen. Använd då solskydd och ligg inte och pressa i solen. Men normala aktiviteter ute är inga problem.  Använder du en peeling med små fina korn, så får du vara lite försiktig, för det är

Go-frukost

Hejhej! Tänkte bara skicka in ett litet tips på en god näringsrik och snabb frukost. En riktig lyxfrukost som gör att man läääängtar efter att få sätta sig till bords. Eller varför inte inta den i sängen med morgontidningen och kaffet bredvid? Här har vi varmrökt lax från Börtnan, mjukkokt ägg, purjolök, tomat och egengjord majonnäs. Majonnäsen gör jag på macadamiaolja som har en bra balans mellan omega 3 och 6, så den är inte inflammationsbildande. Även helt neutral i smaken. Kramkram!! <3

Curry-mangokyckling, laktos och mejerifri, Paleo

Hej på er!  Här i Östersund är det nu vitt på backen. Tog för första gången på mig tjockjackan, storstövlarna och varma handskar för min dagliga kvällsprommis. Nu glöder kinderna röda. Superhärligt!! Hade ingen aning i morse vad jag skulle laga för middag. Det hade under natten snöat och jag kände inte för att åka in och handla. Hittade kycklinginnerfiléer i frysen. Där låg även ett paket med mango i bitar. Hade extra creamy kokosmjölk, tjaaa de grejerna kan man säkert göra något jättesmarrigt med, tänkte jag. Sagt och gjort. Det blev fantastiskt gottigottigt!!  Kom ihåg att använda ekologiska produkter. Även kryddor. Besprutningar vill vi ju inte äta.  Curry och mangokyckling  2 stora portioner 400 g kycklinginnerfiléer (tinade) 1 tsk curry 1 tsk paprikapulver 250 g purjolök, grovstrimlad. Se till att du även tar med det mörkgröna. Där sitter den mesta näringen ½ gul paprika, grovstrimlad ½ röd paprika, grovstrimlad 4 dl extra creamy kokosmjölk eller Garants 1

Ostgratinerade köttfärsfyllda paprikor

Hej hej! Idag och i morgon är det kursdagar. Måste säga att jag har det lyxigt. När jag skulle köra iväg till kursen så var det en glashinna av is på vägen. (Igår snöade det för första gången här. Stora snöflingor). Då erbjöd sig älsklingen att köra mig. Fick med mig matlåda och kaffetermos och kom sedan hem till en fantastisk middag. Så bortskämd så jag nästan skäms... Middagen bestod av ostgratinerade köttfärsfyllda paprikor och en härlig sallad.  Receptet är taget ur "Bonniers kokbok". Nyttigt och gott. Ekologiskt ska det vara naturligtvis, då paprikor är bland det mest besprutade som finns.  4 pers 4 stora paprikor 2 hackad lökar ev. 1 finhackad vitlöksklyfta  1 msk smör 300 g färs. Vi hade älgfärs 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar 1 tsk oregano, mejram, eller timjan 2 dl lagrad ost Sätt ugnen på 225° Dela paprikorna på längden och ta bort kärnorna Koka paprikorna i lättsaltat vatten i 3-4 min Fräs lök och vitlök i smör i en panna Ta upp och bryn

Fyllda kycklingfiléer med en ljuvligt god falsk fransk potatissallad

Vi verkligen njöt av kvällens middag. Ibland blir det bara sådär ofantligt gott. Den här rätten kommer vi absolut att göra gång på gång på gång..... Det blir nog en riktig favorit. Såg på TV hur en kock fyllde kycklingfiléer med smör. Min hjärna gick igång och tänkte att det borde ju bli fantastiskt gott att fylla den med aromsmör med färska örter. Att sedan linda in dem med lufttorkad bacon gav en ytterligare dimension av fantastisk smak. Filéerna blev så saftiga. Hade sedan förut ett recept på ljummen potatissallad. Nu gjorde jag om den till ett mer nyttigt alternativ. Ångrar det inte kan jag säga! WOW, så smakrikt och jättegott. Nog surrat. Här kommer receptet: Fyllda kycklingfiléer: 4 port ca 300 g kycklingfiléer 50 g smör, rumsvarmt 1 stor vitlöksklyfta herbamare örtsalt ca 10 stora basilikablad ca 6 stora salviablad + 1 extra blad till varje filé 1 paket lufttorkad bacon (1-2 st per filé) Falsk fransk potatissallad:  4 port 2 st zucchini, skuren i mi

Räkcocktail

Igår firande jag och älsklingen 4 år. Oj, så fort den tiden har gått! Naturligtvis ville vi fira dagen lite. Själv fick jag en bukett vackra rosor. Jag bjöd på 3 rätters och en lott som åtminstone inbringade 50 kr. Bättre än inget :) Varmrätt blev renskavsgryta som jag dessvärre inte måttade upp. Jag kan bara nämna ingredienserna. Fungerar lika bra till älgskav: älg/renskav röd lök grädde tomatpuré kalvbuljong viltbuljong lite svartvinbärsgelé kantareller syltlök svartpeppar Till förrätt gjorde jag en hederlig räkcocktail:  Rhode Islandsås: 1 dl majonnäs 1 msk chilisås (har du lite cognac så är det gott med en liten skvätt...) 1 krm örtsalt 1 påse stora oskalade räkor (som skalas) dill  citron sparris (Jag tog 6 st. Ta mer om du tycker det är gott) 1 msk röd lök, finhackad salladsblad av huvudsallad eller isbergssallad Koka sparrisen någon minut i saltat vatten och hacka den i större bitar Blanda majonnäs, chilisås, örtsalt och ev lite cognac Lägg h

Lövbiff med dijonsenap och kapris i en schalotten- och vitlökssås.

Grattis alla pappor!! Hoppas ni blivit överösta med presenter, god mat, kyssar o pussar etc Jag hade lyckan att få ha en mycket kär vän hos mig idag, som bor 10 mil ifrån. Ja hon kommer från Alby utanför Ånge, där jag är uppväxt. Har ju några vänner kvar som är bosatta där. Det blev ett sånt kärt återseende idag. Sååå mysigt.  Jag bjöd på middag, även till min kära särbo såklart. Ville ju hitta på något nytt, med smakkombon som jag inte provat förut och det blev riktigt bra hörrni!  Herregud, så hemskt det låter som självskryt. Inte menat så... bara att man blir ju lite nöjd när maten uppskattas, tas mer av och önskas till matlåda osv.  Jag brukar bestämma menyn utifrån de extrapriser som finns under veckan. Den här veckan var det lövbiff. Så det blev lövbiff med dijonsenap och kapris i en schalotten- och vitlökssås.  Tillbehör  : rostad sötpotatis och polkabetor (samt att jag slängde i lite ekologiska små nypotatisar till mina gäster). Samt en fräsch sallad. Den här rätte

Kycklingpanna med curry, banan och äpple. Paleo

God kväll i stugorna! Hoppas ni har ätit gott idag på kladdkakans dag. Eller så bojkottar ni den. Huvudsaken är att man mår gott och har det bra. Har städat och handlat idag. Det har tagit hela dagen så det blev en sen middag. Men ack så fantastiskt god och supersnabb att göra.  Summa summarum så tar det högst 10 min i tillagningstid. Perfekt vid en stressad dag.  En kycklingpanna med curry, banan och äpple. MUMS! Strimlade i salladskål också så att det blev en allt - i - ett - panna 400 g kycklingfilé 100 g champinjoner, skivad 1 gul lök, finhackad 1 vitlöksklyfta, finhackad 2 tsk curry ½ tsk herbamare örtsalt + lite extra till såsen svartpeppar 1 krm sambal oelek 100 g salladskål, strimlad (eller mer om du vill) 1 äpple (jag tog ekologisk Royal Gala), i skivor som du sedan tärnat 1 banan, eko såklart, skivad 2 dl kokosmjölk extra creamy (Santa Maria) 1½ tsk pressad citron 2 msk kokosolja Skiva kycklingfiléerna och dela sedan varje skiva på längden Kryd

Glutenfri kladdkaka LCHF

Nämen hallå hallå! Kladdkakans dag i morgon! Jag har ju min favvo jag... Den HÄR Men lägger upp receptet här igen. Själv tänker jag prova björksocker som sötning denna gång (om jag får tag på någon).  Blev lite tokigt nu när jag glömde bort att det är en så viktig dag i morgon  *fniss. Kan vara svårt att få tag på björksocker i vanliga affären kanske... Glutenfri Kladdkaka!  Blanda: 2 dl mandelmjöl (Tål du inte mandel så använd 2 msk kokosmjöl istället, men använd då en mindre form på ca 18 cm diameter och kör den i ugnen i 15 min.) 1 dl valfri sötning 2 msk kakao 2 krm vaniljpulver ev blötlagda hackade nötter Rör i: 100 g smält avsvalnat smör 2 st ägg Smöra och bröa en form (21 cm diameter) med kokosflingor och häll ner smeten.  Grädda ca 9-10 min i 175°C. Inte längre. Den ska vara riktigt dallrig när du tar ut den. Den stagnerar efter ett tag. Annars blir det chokladkaka. Strö över kokosflingor Låt den kallna innan d u ska äta den, då är den godast. Det är även

Varmrökt lax med ugnsstekta grönsaker

Hej mina vänner! Jag har precis suttit och tittat på en jättefin musikvideo. Min dotter (Johanna Stenlund som är proff. utbildad makeup-artist) var stylist med hår och makeup, så att såklart är jag ju lite extra stolt. Videon är verkligen vackert gjord och musiktexten så fin. Ni kan se den här nedan om ni vill :) Åh så lättsamt jag har haft det i några dagar nu. Har haft kvar av den varmrökta laxen från Börtnan. Igår rostade jag grönsaker till. Först gjorde jag grönkålschips . Rev färsk ekologisk grönkål (från Ås trädgård) och tog bort tjocka stjälkar och nervtrådar.  Ringlade över smält kokosolja, kryddade och rostade i ugn 125° i 20 min. (Ett perfekt helgtips som chips, mumsmums) Skivade sedan grönsaker: vitkål (mycket) purjolök fänkål  halverade tomater  Lade grönsakerna i en gjutjärnspanna Ringlade över smält kokosolja och kryddade med örtsalt och svartpeppar. Jag ugnsstekte grönsakerna i ugnen på 200 ° Blandade med grönkålschipsen och smaksatte allt med

älgfärsbiffar med färsk timjan och västerbotten

Paltkoma! Herrejisses så gott det här var. Efter middagen satt vi i var sitt hörn i soffan och jäste av välbehag. Jag köpte ju en Jämtlandslåda från Glada lådan. Så i helgen åt vi varmrökt lax med grönsaksfrittata, som jag då även berikade med grönkål. Receptet på den hittar du här   (tillsätt bara färsk grönkål som du fräser med de övriga grönsakerna).  Denna gång lät jag frittatan, efter stekningen på spisen, glida ner i en pajform och stekte klar den i ugnen (övervärme) tills ytan fick vacker färg.  Vi hade även falukorv på älg. En fräsch sallad till. Enkelt supergott och lyxigt. I matlådan fanns även älgfärs som jag nu gjorde biffar av.  Jag brukar som grund göra biff med finriven västerbottenost. Idén till det har jag hittat på Birgitta Höglunds blogg .   Nu blev det timjan- och västerbottenbiffar med karamelliserad lök, gräddsås, rostad majrove-strips och en enkel sallad 3 port 3 majrovor örtsalt kokosolja Skala och strimla majrovan till strips Smält kok