Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från augusti, 2016

Ekologisk kött- och grönsaksgryta

Kött och grönsaksgryta. Finns det något enklare att göra? Sköter sig själv på spisen, men tar ganska lång tid på sig. Perfekt att göra mängder av på en helg då man har tid. Frysa ner och ta fram under en ruggig höstdag. Tänk då bara på att tina och värma upp maten i en kastrull. Strunta i mikrovågsugnen som tar död på maten. Du vill ju ha all näring som du har stoppat i din goda gryta. Så värm upp den försiktigt på spisen, utan att stormkoka. Varsam tillagning av maten är alltid det bästa. ca 1500 g kokkött av gräsbeteskött. Vi hade älg. Släng inte bort ben om du har det, utan spar och koka underbart hälsofrämjande benbuljong på dessa. Välj ekologiska grönsaker och kryddor, även om det är till extrapris med de giftbesprutade nu. Din hälsa är viktigare, likaså vår miljö :) <3. Morötter Rotselleri Lök Purjolök (kan uteslutas) Kålrot Vitkål eller spetskål Lagerblad Hela vitpepparkorn Hela svartpepparkorn Hela kryddpepparkorn (kan uteslutas) Oraffinerat salt Ev en b

Dubbel ostomelett med tomat och pesto

Alltså... jag lovar... det här är den godaste omelett jag någonsin har ätit. Och jag har ätit måååånga. Tillåter du dig att äta ost någon gång ibland, så prova den här. Den är även superenkel att göra och går hejdundrandes fort att tillaga. Peston kan du endera köpa färdig eller göra någon av mina som är dundergoda. Tahinipeston går snabbt och enkelt då du slipper rosta pinjenötter. Men även de andra är såå fantastiskt goda! På just den här omeletten hade jag tahinipesto. Dubbel ostomelett med tomat och pesto 2 ägg ½ dl grovriven parmesanost 1/4 ask Arla färskost (är helt utan tillsatser) ½-1 tomat i skivor 1 msk pesto (eller mer) herbamare örtsalt och chiliflakes, eller valfri peppar ca 1 msk smör och kokosolja, (Eller mer. Det ska nämligen räcka till att även ringla över tillbehöret sedan). Vispa upp äggen och krydda med örtsalt och peppar Smält smör och kokosolja i en panna Häll smeten i pannan och stek omeletten på svag till medelvärme. Smör klarar inte upph

Tre goda varianter på pesto, varav en är mejeri/ostfri (Paleo)

Wowowow!! Här kommer recept på 3 fantastiska varianter på pesto. Goda som tillbehör till exempelvis lax eller att ha på pizza.  Eller varför inte på omelett, som kommer som nästa blogginlägg. Missa inte den. Sååå fantastiskt god! :) Den ena peston (Paleo-pesto) är perfekt för dig som inte äter mjölkprodukter då den inte innehåller parmesanost.  Tahinipesto hittade jag på, då affären inte hade pinjenötter och jag ville ha en pesto som gick snabbt att röra ihop. Pang! Där satt den. Jättegod! Tahinipesto:   ½ kruka basilika ½ kruka timjan 2 vitlöksklyftor 1 dl olivolja 3 tsk pressad citron 1/4 dl-½ dl tahini 50 g finriven parmesan örtsalt, herbamare och nymalen svartpeppar Repa av bladen på kryddorna  Skiva vitlöken  Mixa basilika, timjan och vitlök med olivolja och pressad citron. Jag använde stavmixer Rör ner parmesanosten och tahini Smaka av med örtsalt och peppar Den här peston är så god att man kan äta den med sked: Pesto  35 g (ca 3/4 dl) Pinjenötter 50 g G

Kroppen – Huden & Produkter

Hej på er! I morse när jag tog min dusch och smorde in mig, så kom jag att tänka på att jag borde göra ett separat inlägg om hur viktigt det är att vi väljer med omsorg de produkter som smörjs på huden. Om vi tar en funderare på hur fantastiskt väl kroppen tar upp de produkter vi (läs; många) tar på den, exempelvis: hormonplåster, progesteronkräm, nikotinplåster, magnesiumspray etc... Allt äter huden upp för att föras vidare ut i blodomloppet. Och det fungerar ju, eller hur? Åh vilken hud vi har! Fantastiskt! Och så bra att inte behöva inta allt via piller, som kroppen kanske inte klarar av att ta upp lika bra.   Men nu gäller det att tänka till.... Alltså får vi även en cocktail i kroppen av hela produktinnehållet i duschcremer, kroppslotion, badvatten, nagellacker, make-up osv. Så gör er kropp en riktig tjänst och välj ekologiskt som är certifierade via ecocert. Ecocert betyder att innehållet ska bestå av minst 95% naturliga ingredienser och 10% ska komma från ekologisk

Snabb. lätt, mumsig och supernyttig frukost

Ni vet ju hur förtjust jag är i goda frukostar. De ska vara fyllda med näring, och då med ekologiska ingredienser naturligtvis. Det får gärna även gå snabbt att tillaga. Frukosten ska även hålla mig mätt länge.... Vilka krav va? Men fantastiskt att det faktiskt funkar :) vitkål, valfri mängd. Supergott med den färska ekologiska paprika, 2 sorter, ca 3-4 strimlor av varje purjolök, ca 3 cm, strimlad 1 msk chiafrön, krossade (jag kör dom supersnabbt i mixern) 1 krm färsk gurkmeja, finriven 1 krm chiliflakes 1 msk pumpakärnor/frön 5 cm gurka i tunna skivor herbamare örtsalt 1 msk majonnäs, gärna hemgjord med macadamiaolja. persilja, valfri mängd Blanda ihop allt Tillsätt ev kokt ägg, kryddad med chiliflakes och örtsalt Värme & Kärlek Christina

Födelsedagsbuffé: Blomkålspizza med kantareller, gurksnittar med krämig tonfiskröra & omelettsnittar

Den här kvinnan har ju fyllt år. Hela 55 stycken. Dagen till ära gjorde jag en liten buffé. Inget märkvärdigt, utan något som förhållandevis gick ganska snabbt att svänga ihop.  Receptet på snittarna med gurka och omelett har jag tagit från Catarina König resp. Klara Desser, med lite små ändringar i Klara Dessers recept. Jag väljer bort philadelphiaosten eftersom den innehåller tillsatser, såsom citronsyra (gjord på svartmögel) och väljer att steka i nyttigt ghee , som är såååå gott!!! För övrigt väljer jag så mycket ekologiskt som det bara går.  Tahinipeston hittade jag på, då affären inte hade pinjenötter och jag ville ha en pesto som gick snabbt att röra ihop. Pang! Där satt den. Jättegod!   Blomkålspizza med kantareller: 1 stor blomkål (rå), finriven 1 ägg 180 g (1 pkt) finriven chevrè ½ tsk salt 1 krm peppar 1½ tsk oregano Pizzabotten:  Finriv blomkålen (ja, det är lite jobbigt om du inte har en assistent, *ler. Men åååh så bra för armmusklerna, om man ha

Frukost & Brunch

Hej hopp! Idag skiner solen på liten stuga... Tittar ut från sovrumsfönstret och hör fåglarna kvittra. Tänk så mysigt det är med helgmorgnar. Ligga och dra sig utan att väckarklockan ringer. Sträcka på sig, lulla omkring i morgonfrisyren och myskläderna så länge man vill. Koka sig en kopp kaffe och krypa upp i sängen. Kanske lyssna på "ring så spelar vi", sedan tassa upp igen och göra en riktigt god frukost eller brunch. Eller ta med sig koppen ner till bryggan och lyssna på stillheten. En mysig balkong fungerar ju också perfekt. Ja, det är helg det. Jag är ju mycket förtjust i ägg i alla dess former, men ibland vill jag ha lite variation med något utan detta nyttiga protein. Tänkte ge förslag på 2 frukost/brunch som är perfekta till en helg. Enkelt och snabbt tillagat ändå, med massor av nyttigheter. Den ena med ägg, den andra utan. Brunch med kyckling ½ kycklingfilé, strimlad vitkål, strimlad (ekologisk), valfri mängd purjolök, strimlad (ekologisk) ca ½ dl

Potatis- & Grönsakssallad med Örtvinägrett

Hejsan på er! :) Här eldas det i kaminen. Det blåser i träa ida´. Vitvågorna går på sjön och det är lite småruggigt. Då är det mysigt med en härlig värmande brasa medan man sitter och jobbar. Som vanligt ska ju lunchen både göras och ätas, och då ska det som vanligt gå snabbt. Hade både broccoli och potatis i kylen från tidigare rätter. Jag brukar ju äta kall potatis eller råa grönsaker ganska ofta för att göda de goda bakterierna i tarmen. DÅ är det ju perfekt att göra en god sallad som man kan ha till allt möjligt. Och jag älskar att ta tillvara på mat. Slänga ogillas skarpt. I det här fallet har jag lyckan att ha massor av egna ekologiska örter ute i trädgården. Man kan blanda hej vilt och jag ger bara tips på det som jag använde just nu. Så ta det ni har, eller det som affären erbjuder. Kan säga att mynta var jättegott och fräscht tillsammans med de övriga kryddorna. 2 port 2 stora potatisar , kokta och kalla små broccolibuketter, färdiglagad och kall, valfri mängd.

Färska ekologiska örtkryddor

Hallå där! Jag är så överlycklig för min fina ört- och kryddsamling som jag nu har ute i trädgården. Många tror att det måste vara så krångligt...att man måste så frön och passa dem. Plantera om, och avsätta en massa tid och frigöra plats för alla plantor som sedan ska planteras ut.... ICKE!! Det här är så otroligt enkelt. Jag köpte fina färska ekologiska örtkryddor i vanliga butiken. Tog 3 st kragpallar med en träplatta ovanpå pall nr 2. Fyllde på med lite sand och sedan ekologisk och naturgödslad jord. Kan tala om att det luktade VIDRIGT i bilen hem med denna påse. Sedan låter man jorden ligga ett dygn innan man sätter ner det man vill odla. Lukten försvinner helt efter ca 2 dygn. Planterade ner massor av örter. Det såg så ynkligt ut när jag satte ner dom, och nu i efterhand så kan jag konstatera att jag borde haft ytterligare minst odlingspallar till, för det blev såna mängder. Jag satte enbart 1 av varje: timjan, mynta, gräslök, krus- och slätbladig persilja, koriander

Vildsvinsbiffar med lingon, ångkokta persiljemorötter & krondillspotatis

Hejsan på er! Har nu anlänt till stugan igen. Det har varit en tuff sommar.  Att förlora någon man älskar är det värsta tänkbara. Det är tur att jag har ett sånt här andningshål att återkomma till. Naturen är så läkande för själen. Jag fick med mig ett paket med vildsvinsfärs. Så länge sedan jag tillagade något sådant. När man har sån lyxmat så ska man dela med sig om man har möjlighet tycker jag. Sagt och gjort så bjöd vi hem några vänner på en riktigt god middag. Det är härligt när man hör mmm hela tiden mellan tuggorna hos gästerna. Middagen blev en succé. Så fantastiskt gott. Så klart ska ni få receptet. Såsen innehåller lite ekologisk sylt. Vill du inte ha det så uteslut det. Inga problem. Minska då ner mängden tomatpuré så inte smaken av den tar över i såsen. Ekologiska produkter så mycket som är möjligt..... 4 rejäla portioner Biffar: 1 kg vildsvinsfärs 3/4 dl grädde 1 ägg 2 msk tamarisoya 1 stor gul lök, grovriven 3 stora vitlöksklyftor, mellan grovt- o