Fortsätt till huvudinnehåll

För vacker hud och mot värkande leder – Nyttigt god benbuljong

Hejsan! :)

Visst är det härligt! Nu är det vår! Lilla bilen har fått på sig sommartofflorna och Valborg har visat sig från sin finaste sida. Helt fantastiskt en sån vacker himmel det var i kväll.

På spisen har jag nu en god buljong som sakta småputtrar. När jag har köpt ekologisk kyckling så brukar jag ta reda på benen och brosket och frysa in så att jag kan göra nyttig benbuljong. Det går även att göra nyttig benbuljong på ex älg eller annat gräsbetesdjurs ben. Du kan även göra buljong på fiskrens (välj inte lax då den är för fet och fettet kan härskna i tillagningen) och skaldjursskal, vilket även ger dig viktigt jod. Se till att knotor, leder, märg och brosk finns med vid benbuljong av kyckling och nötkött – det är viktigt. Oxsvans är perfekt att tillsätta då det ger massor av gelatin. Jag brukar dock klara mig utan.

Benbuljong  som puttrar på spisen


Varför benbuljong och vad är det för nyttigt med det? 
Ååh, det är helt fantastiskt. Det som händer är att du får kollagen vilket är nyttigt för dina leder och muskler och raderar rynkor från huden då kollagenet naturligt plumpar din hud och reducerar rynkor.
Gelatinet i buljongen läker tarmar, ökar fettförbränningen och avgiftar kroppen. Den innehåller glukosaminglukaner (GAG) som läker leder och verkar antiinflammatoriskt. Har du värk i dina leder så ska du inte tveka att prova detta.
Verkar stärkande på levern då den innehåller aminosyran glycin. Förr åt man mer inälvsmat och egengjorda buljonger. Detta sätt att äta är fint att återgå till. Benbuljong tar sin tid att göra, men den klarar sig själv på spisen så det är ingen tid som behöver spenderas till att göra den.



Det här behöver du:
Ben, leder, knotor och brosk. Lite kött kan finnas med samt lite skinn från kycklingen. Ja allt ska ner som blir kvar när man rensat kycklingen.
Vatten, så mycket att det täcker och lite till.
1 msk äppelcidervinäger eller citron, vilket hjälper till att dra ut nyttigheterna ur benen
Ekologiska grönsaker såsom morötter, palsternacka, röd och/eller gul lök, tomat, selleri etc. Grönsakerna behövs inte skalas, bara delas i bitar
Svartpepparkorn, kryddpepparkorn, lagerblad (kryddnejlika är gott i fiskbuljong)
Oraffinerat salt (jätteviktigt att du inte använder vitt behandlat salt. Det ska vara gråaktigt till färgen). Herbamare eller troccomare örtsalt är perfekt att använda,
Färska kryddor som du tycker är gott. Jag brukar använda persilja både krus- och slätbladig samt timjan.

Så här gör du:
Låt allt puttra/sjuda på låg värme med locket på glänt. Det får absolut inte koka för då förstörs processen till att bilda gelatin.
Skumma väl. Ju mer noga du är, desto godare buljong.
Smaka av med ev mer salt
Sila så att bara ren buljong finns kvar
När buljongen kallnat tar du bort den feta hinnan som ligger överst.
När buljongen kallnat riktigt så ska den vara dallrig av allt gelatin. Ju tjockare och dallrigare, desto nyttigare.

Färdig buljong

Tider:
Fisk 45-60 min (Låt då grönsakerna koka i 15 min innan du lägger ner fiskrenset)
Skaldjur: 30 min (Låt grönsakerna koka i 15 min innan du lägger ner skaldjursrenset)
Kyckling: 8- 10 timmar
Nötkött: 48 timmar. Du kan stänga av plattan när du går och lägger dig och fortsätta tillagningen på morgonen.

Drick en kopp nyttig buljong per dag. Värm försiktigt i kastrull. Använd inte mikrovågsugn som dödar alla nyttigheter. Alternativt så tar du bara en sked av den kalla buljonggelén per dag, om du inte vill värma den.

Skulle du reagera kraftfullt på det läkande glutaminet såsom att du får huvudvärk eller trötthet så kan du använda dig av mindre andel ben och mer kött i tillagningen. Börja då även med mycket små portioner. Använd enbart kyckling eller fisk/skaldjur vilket ger en kortare tillagning. Du kan sedan successivt öka portsionsstorleken när magen börjar läka. Du kan även använda dig av tryckkokare, vilket ger en kortare tillagningstid till 1 timmes tillagning. Dessa alternativ är även bra om du har HIT (histaminintolerans) eller lider av migrän.

Värme & Kärlek
Christina


Valborgsmässoafton. Vacker kväll








Kommentarer

  1. Spännande 😊 men kan jag använda kycklingben från en grillad kyckling ?
    Ska börja göra din keton diet på måndag . Tack för en bra meny och hur jag gör . Ska även prova på periodfastan . Behöver hjälp med att gå ner i vikt och sedan har jag värk i höftleden.
    Tack 😊
    Pernilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pernilla! Så glad jag blir av din kommentar! Tack! ღ
      Du kan använda dig av färdiggrillad kyckling, men en del av gelatinet har redan bildats, men något kan du säkert få ut. Ett tips är då att noga skölja bort kryddorna på skinnet (eftersom skinnet är bra att tillsätta). De kryddorna som finns på färdiggrillad kyckling är inte det optimala, De kan även innehålla socker samt ger inte någon god smak till buljongen.

      Ett litet tips till dig och dina leder är att ta tillskott av strandnypon. Topformula har billiga och bra. Jag tar själv 2 tabletter på morgonen. Märker stor skillnad.

      Ta även tillskott av omega 3, om du inte redan gör det. De renaste jag vet är Eskimo Pure, samt Pure O3. Skickar länkar nedan som du kan kopiera och klistra in i sökfältet. Det är reklamlänkar till Greatlife, Apohem och Fitnessguru.
      Hoppas
      du kommer att känna skillnad och bli mer värkfri. Lycka till även med den periodiska fastan och keto ღღღ

      Greatlife: https://adtr.co/5YPXjl
      Apohem: https://adtr.co/0RtApB
      Fitnessguru: https://adtr.co/RYZ85h

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och