Fortsätt till huvudinnehåll

Härligt goda grönsaksbiffar och lite annan matnyttig läsning



När jag var hos min dotter i Stockholm så frågade jag henne vad vi skulle äta till middag. Tänkte fixa iordning så det var klart när hon kom hem från jobbet.
"Går det bra med grönsaksbiffar"? " Jo men visst. Det funkar nog bra" sa hon med inte en alltför stor entusiasm i rösten. (Och ibland hittar den norrländska dialekten fram sådär 😊)

Jag lagade maten i förväg och la de tillagade biffarna på en plåt så att jag skulle kunna värma dem på läg värme i ugnen när vi skulle äta. (Gör för vana att aldrig återuppvärma mat i stark värme. För stark värme kan göra att de inte blir lika nyttiga om de genomgår ytterligare en förändringsprocess).
Min dotter kom hem från jobbet och satte sig på en stol bredvid plåten. Norpade åt sig en bit av en biff och bara utbrister HERREGUUUUD SÅ GOTT!! Fortsatte att mumsa i sig. "Men alltså, sluta äta från plåten, vi ska väl äta tillsammans -  på tallrik hahahaaa. Men faktiskt inte helt fel att även äta dem kalla.

Probiotika
Det är viktigt att äta massor av grön bladsallad samt grönsaker och då även få i oss lite rotfrukter mellan varven för prebiotikans skull. I magen har vi nämligen goda bakterier (probiotika). Prebiotikan matar dessa goda bakterier, så se till att äta rotfrukter - kokta kalla eller råa, kalla kokta potatisar, bönor och kikärtor m.m. Det bör du göra även om du äter LCHF för att inte gå miste om detta viktiga. Vill du ge din mage probiotika så kan du äta exempelvis syrade grönsaker eller ta probiotika i form av tillskott. Mjölkprodukternas probiotika ger inte så mycket. Du kan dock göra egen kefir, vilket ger mer. Magen och dess tarmar ska vi vara rädda om och inte ta bort det som är bra. När magen är i balans så får vi även en vacker hy.

Resistent Stärkelse (RS)
Du behöver inte oroa dig för att gå upp i vikt av kokta kalla grönsaker, råa grönsaker, bönor, linser och ärtor. Du kan snarare minska i vikt genom att äta dessa livsmedel. Dessa livsmedel innehåller något som heter Resistent Stärkelse. RS höjer inte ditt blodsocker. Det kan till och med sänka ditt fasteblodsocker (morgonblodsocker), ge lägre blodsocker­höj­ning efter måltid och bättre insulinresistens.
RS fungerar som fibrer i kroppen och är även en väg till att öka förbränningen. 

Receptet ger en hel plåt med grönsaksbiffar.

Här tillsammans med kalkonbacon


Gör de inte så stora i diameter så blir de lättare att vända. Gör dem förslagsvis lika stora som bredden på din stekspade så håller de ihop bäst utan att ramla isär utanför stekspaden. Du kan däremot göra dem lite knubbiga på höjden ca 2,5-3 cm tjocka. Klicka ut dem direkt i pannan och forma till dem med stekspaden. Jag tog hjälp av två breda stekspadar när jag skulle vända på biffarna, varav en användes för att putta på biffen på den andra stekspaden. Ursmidigt!
Det går åt många ägg för att hålla ihop smeten, men det blir många biffar så det blir inte negativt ekonomiskt sett.

Ekologiska grönsaker såklart! Både för miljön och för din hälsa.

200 g sötpotatis
200 g rotselleri
200 g kålrot
150 g morötter
150 g rödbetor
100 g gul lök
6 ägg
ca 2,5-3 msk kokosmjöl
örtsalt, svartpeppar, vitlökspulver
Smör till stekning


  1. Koka upp rejält med vatten i en kastrull. Dra av kastrullen från spisen. Håll värmen med kastrullock
  2. Skala grönsakerna
  3. Grovriv sötpotatis, selleri och kålrot och lägg i det heta vattnet i 5 minuter. Häll av vattnet och skölj grönsakerna i kallt vatten. Låt rinna av ordentligt. Lägg dem i en stor skål.
  4. Grovriv morötter och rödbetor. Lägg även dem i skålen.
  5. Finhacka löken och stek den mjuk i smör, utan att den tar färg. Lägg över i skålen.
  6. Vispa upp äggen lite lätt och blanda ner i grönsakerna.
  7. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Det kräver en hel del av kryddningen.
  8. Mixa allt med en stavmixer, men mixa inte så att allt blir mos utan lämna gärna några bitar kvar, det är både fin och gott.
  9. Blanda ner kokosmjölet noga.
  10. Värm en stekpanna till medelvärme och stek små fina biffar, ca 3 minuter på var sida tills de fått fin färg. Krydda biffarna med en doft av vitlökspulver när du stekt dem klart. Jag lovar, det blir den extra lilla kicken för smaken. 


De är jättegoda att äta som de är t.ex tillsammans med en sallad, eller till något protein såsom kalkonbacon.

Värme & Kärlek
Christina

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att