Fortsätt till huvudinnehåll

Goda smörgåsar och härlig middag. Ketogen kost/viktnedgång


Hejsan! Lust på ett recept på supergott bröd som går på 4 min att göra? Jaa jag tänkte väl det...

Jag blev ju så sugen på bröd till min brunch idag. Så länge sedan jag åt något sånt. Jag äter ju mitt första mål vid 11-12 eftersom jag kör periodisk fasta. Har då ett uppehåll med matintag på 16-18 timmar. Sista målet tar jag då alltså runt kl 18 på kvällen. Försöker hålla mig till 2 mål/dag. Inget snacks eftersom allt som stoppas i munnen ger en insulinhöjning, förutom fett som ger inget eller försumbart lite. Därför kan jag ta en kopp benbuljong på morgonen eller på kvällen.

Tillika har jag mer och mer gått över till ketogen kost. Jag kör en mycket hälsosam ketogen kost (Dr Bergs), som ger mängder av vitaminer och mineraler. Inga mängder av proteiner och fettet hålls inom en bra gräns som gör att fettet tas från min kropp istället för från fettet på tallriken. Men mängden fett som rekommenderas ska inte understigas, för fettet behövs för att kroppen ska må bra samt för att hålla sig mätt fram till nästa mål mat. Din kropp kommer att förvandlas till en fettförbrännande maskin. Där kroppen går från att förbränna socker till att förbränna fett. Man har sett hur ketogen kost och periodisk fasta gett resultat på blodtryck, diabetes (försiktighet vid pf där), cancer, autoimmuna sjukdomar etc.
OBS! Många glömmer dock bort eller reducerar felaktigt grönsakerna som är av stor vikt att vi får i oss. 

Man konsumerar minst 1.5 liter gröna grönsaker och kål/dag som inte ska vägas in i kolhydratmängden. Den mängden är nödvändig för att få i sig vitaminer, mineraler och fibrer. Har du svårt att få i dig dessa mängder så gör en nyttig smoothie med grönkål, broccoli, stjälkselleri och andra gröna grönsaker samt lite äppelcidervinäger samt blåbär/hallon och vatten. Juica inte grönsakerna, du behöver fibrerna för både blodsockrets stabilitet och för magen. 
Resterande grönsaker, fett och proteiner räknas däremot.

Jag försöker hålla mig till 26-28 g proteiner, 20-40 g bra fetter, samt 5 g kolhydrater (eller mindre)/måltid.
Så ratio ca 20 % proteiner, 75% fett och 5% kolhydrater.

Till bra, nyttiga fetter räknar jag:
Kokosolja
Ghee/smör
Olivolja (inte att steka i)
Avokadoolja
Macadamiaolja (inte att steka i)
Avokado
Ägg
Nötter och frön i moderat mängd
Fet fisk (inte odlad)
Benbuljong
(Ost i moderat mängd och enbart ekologisk och/eller från gräsbetesdjur)
Kokosmjölk/grädde
(Grädde, fullfet i moderat mängd och bara ibland. Mjölkprodukter är hormonstörande om man inte vet att det kommer från kor som inte getts extra hormoner för att mjölka bra).

Jag är sparsam med korv, bacon och andra behandlade charkuterier som innehåller socker och nitrit.
Får jag däremot tag på äkta obehandlade charkuterier så blir jag öööööverlycklig. Äter ju även ekologiskt/KRAV så mycket som är möjligt.

Nämen nu surrade jag iväg mig själv 😂 Jag skulle ju prata om bröd....
Jo jag kom på att det fanns ett recept som cirkulerade ganska mycket för flera år sedan och som går på 4 minuter att göra. Dock görs den i mikron och jag avskyr mikro då den dödar all näring, men här göra jag ett undantag. Recept hittar du här nere.

Till middag kan jag ge ett nyttigt och gott exempel:
Finskuret salladshuvud, stjälkselleri, babyspenat, paprika (bara lite), grönkål, blomkålsmos (ångkokt blomkål som mosats med en klick smör. Mixa inte blomkålen för då blir den som klister), Vildfångad lax eller makrill.


Brunch:
Rör ihop 3/4 dl mandelmjöl, 1 ägg, 0,5 msk smält smör/ghee, oraffinerat salt. Häll över i en lite djupare tallrik. In i mikron 2-3 minuter. 

Förslag på pålägg:
Kokt skinka (Bröderna Nilsson har svensk fondkokt skinka utan E-ämnen som är helt underbart god)
Avokado
Paprika
Groddar
Färsk koriander








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att