Fortsätt till huvudinnehåll

Cashewyoghurt med bär




Är du sugen på yoghurt men äter inte mejerier?
Så bra för då har jag lösningen för dig. Superenkelt och supersnabbt fixat. Du behöver bara planera den en dag innan du ska äta den. Svaret är en supergod cashewyoghurt! Det finns flera recept på denna yoghurt på nätet. Såhär gör jag och den är så fantastiskt nyttig med all probiotika som den innehåller. Yoghurten är mycket mättande så det är inte mycket som behövs i tallriken på morgonkvisten, vilket är tur då nötterna innehåller mycket kolhydrater. 1,75 dl cashewnötter täcker dagsbehovet av kolhydrater (ca 25g). Men håller du dig till bladgrönsaker som kolhydratkälla och kanske lite vitkål resten av dagen så ska det nog fixa sig 😉.

Jag gillar att toppa yoghurten med olika bär, physilliumfrön, riven kokos, kanel, äpple med skal - skalet ger fibrer och hjälper till att skapa galla som är bra för matsmältningen, samt ev lite sötning i form av lönnsirap eller yaconsirap.
Lönnsirap är blodsockerreglerande och motverkar insulinresistens. Se till att den är ekologisk och att den är äkta så den inte är utblandad med andra sirapsprodukter.

Mejerier är ju hormonstörande och kan bidra till akne. Tänk på korna som mjölkas är fulla av hormoner vilket behövs för att mjölk ska kunna produceras. Vi behöver inte de extra hormonerna. Galaktosen som finns i mjölken är även en bidragande orsak till osteoporos (benskörhet). Galaktos är ett ämne i laktosen, men att välja laktosfritt hjälper inte då man tillsätter galaktosen till den laktosfria produkten. Vill man ändå äta mjölkprodukter så år, fil, yoghurt och ost ett bättre alternativ då dessa innehåller naturligt mindre galaktos.

Men nu till den mejerifria yoghurten 👏👏👏😊

7 dl cashewnötter
7 st probiotikakapslar som går att öppna. Jag använder de HÄR (klickbar affilatelänk)
1-2 krm vaniljpulver
Vatten, värmt till 40 grader

Förslag som tillbehör
Valfria ekologiska (frysta) bär
½ äpple med skal
Physsiliumfrön
Riven kokos
paranötter, hackade
Ekologisk lönnsirap om du behöver sötma (valfritt)
Kanel (valfritt)

v  Lägg nötterna i blöt över natten.
v  Skölj av dem
v  Värm nytt vatten till ca 40°C.
v  Mixa nötterna i en blender med lite vätska i tagen tills du erhåller en yoghurt­konsistens.
v  Dela på tabletterna och rör ner pulvret i yoghurten. Tillsätt även vaniljpulvret.
v  Häll upp på burk och låt yoghurten stå i rumstemperatur med locket på glänt i ca 12 timmar. Skruva på locket och förvara yoghurten  i kylen. Den utvecklas mer i smak ju längre tid den förvaras. Hållbarheten har jag inte testat ut, men jag har min i många dagar då jag gillar omväxlande frukostar.


Ta ca 1-2 dl yoghurt till en portion och ät förslagsvis med bär, physillium, kokosflingor, äpple, paranötter, ev lite lönnsirap och kanel.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Undersökning av makrill i tomatsås. Aluminium och Bisfenoler

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Greatlife Hejhej! Att äta fisk flera gånger i veckan är ju supernyttigt om man väljer klokt. Norsk odlad lax som inte är ekologisk har jag skrivit om mer än en gång, så den harrangen tar vi inte igen 😉 Själv äter jag mycket pinklax, chumlax och makrill i tomatsås. Det senare tycker jag är ett superenkelt sätt att få i sig fisk. Makrill i tomatsås är gott till omelett, qinoa och sallad. Perfekt frukost- eller lunchmat. Ibland äter jag det även till middag med quinoa. Några exempel på det hittar du  HÄR  och HÄR Jag har ju som ni ser i recepten valt att skölja bort tomatsåsen för att eliminera risken för eventuell kontaminering med aluminiumet. Nu tänkte jag att jag måste ta reda på fakta gällande detta, samt om det finns risk för bisfenol BPA i det skyddande lagret som finns innanför. Jag vill ju att du och jag ska kunna äta med gott samvete utan att oroa oss. Så sagt och gjort.... Jag har nu kollat ABBA, Konsums egna och