Fortsätt till huvudinnehåll

Älggryta med chili och kaffe

God kväll!
Nu hoppas jag av hela mitt hjärta att ni har haft en underbar helg och fortsätter med en mysig kväll.
Vilken dag vi har haft. Så fruktansvärt otroligt vackert!! Hu nu det kan vara fruktansvärt.....??? Haaa vilka motsägelsefulla ord det flyger ur munnen ibland.
Hur i hela fridens dagar ska de som ska lära sig svenska begripa det tvetydiga. Måste säga att jag är imponerad över alla som lär sig vårt språk.
 
Här blev det en sen middag. Det blir så ibland när vi inte varit förutseende och planerat vad vi ska äta.
En stor köttbit av kokkött (älg) bestämde vi så småningom skulle tinas upp och sedan skulle en gryta puttras i ordning. En gryta som ska bli god behöver ju minst 3 timmar på sig.
Försökte göra så små köttbitar som möjligt för att det skulle hinna bli klart någorlunda i tid.
Och käre någon en sån gryta det blev!!
Så smakrik och god.
Jag har ett annat recept här på bloggen som är en riktig lyxvariant. Den hittar du här.
Den här är en lättare variant med inte lika många ingredienser och blir då inte heller dyr att tillaga.
Jag älskar att göra goda grytor och gratänger. Ekonomiskt är det även ett så smart val.
Även smart val när man vill äta nyttigt. Det går att plocka in olika grönsaker och variera sig i det oändliga.
Här kommer receptet på denna goda gryta med chili och kaffe i. Jo, det är sant ;). Och det är gudomligt gott!! :) Måtten är ungefärliga då jag var på en plats utan tillgång till riktiga mått. Men smaka er fram....



  • Kokkött av älg (valfri mängd) 
  • I brk krossade Tomater ekologiska 
  • 1 liten burk strimlade grillade Paprikor
  • Kantareller
  • 2-3 tsk Tomatpesto
  • 1 msk Tomatpuré ekologisk
  • ca 2 msk Kalvfond
  • 1 msk ekologisk Tamarisoya
  • 1½ dl kokt eller bryggt Kaffe
  • ½ l Vatten
  • 2 stora Vitlöksklyftor
  • 4 Schalottenlökar
  • 1 st färsk gul Paprika, ekologisk
  • 1 purjolök
  • färsk Basilika
  • Herbamare eller Trocomare örtsalt
  • en stor nypa Chiliflingor
  • Vitlök- och pepparkrydda
  • Färskmalen svartpeppar
  • (ev 2-3 tsk Svartvinbärsgelé). Det hade jag i förr innan jag åt sockerfri kost. Detta kan uteslutas.
  • Kokosolja
Skär köttet i mindre munsbitar
Skala shalottenlök och skär dem i klyftor
Bryn köttet ordentligt i kokosolja. Tillsätt löken och kantarellerna. Bryn en stund till..
Krydda med vitlök- och pepparkryddan.
Tillsätt de krossade tomaterna, soya, fond, tomatpuré, pesto, grillade paprikorna, pressad vitlök samt kaffet. 
Strimla purjon och tillsätt den.
Smaka av med örtsalt och de övriga kryddorna inklusive färsk hackad basilika , ca 3 msk.
Vill du ha svartvinbärsgelé så tillsätter du även den. 
Låt koka försiktigt/sjuda tills köttet är mört. Det kan ta ända upp till 3 timmar
När köttet är klart så tillsätter du tärnad färsk paprika och låter grytan sjuda 10 min till. 
Smaka av.
Njut!

Kärlek & Värme
Christina 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Airfryer – Bra eller Dåligt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänk för Kitchentime och Kökets favoriter LÄS ÄVEN LÄNGST NER I INLÄGGET FÖR EN GLÄDJANDE UPPDATERING Många har väl uppmärksammat den nya fritösen som finns ute på marknaden nu.  Philips Airfryer som behandlar maten med varmluft istället för en massa olja. Så långt verkar allt vara kanon, eftersom det kan vara mycket dyrt att fritera mat i riktig kvalitetsolja som tål upphettning, utan att oljan ska oxidera vid höga temperaturer, som är nyttiga för oss och inte innehåller bekämpningsmedel och som dessutom är smaklösa. Den enda oljan jag då kan tänka mig är smaklös kokosolja.   Vill du i din matlagning (eller vanlig fritering) använda kokosolja utan smak, så kallad deodoriserad, så välj märken såsom Cocosa eller Kokovita som är utan processtillsatser och görs från nyplockade färska nötter. Den deodoriserade (smaklösa) kokosoljan kom­­mer annars med stor sannolikhet från kopra. Kopra är ofta äldre torrt eller torkat fruktkött, som genom­gå

Godaste lammsteken

Men Glad Påsk på er finingar! Jag hade tänkt ligga lite lågt under påsken med bloggen, men jag kan inte hålla mig. Idag gjorde jag en lammstek som blev något så ofantligt god. Klart jag måste dela med mig av receptet till er. Jag brukar alltid göra lamm till påsk. Det hör liksom till. Men den här gången fick jag för mig att göra marinad. Brukar annars "bara" gnida in köttet i kryddor och sticka in vitlök i fickor. Det brukar bli mumsigt det med. Men den här blev så saftig och med massor av goda smaker. Inge ullkofta. Det är det värsta jag vet. Nu kan man inte alltid rå över hur själva köttet smakar, men med rätta kryddningen och marinad så kan man reglera smaken ofantligt.  Har varit ute i solen dag också. Nere på sjön i flera timmar. Det var fisketävling. Jag drog inte upp en endaste firre. Men vad gör väl det i finvädret. Och naturligtvis hade jag solstolen med mig. Lite lyx i tillvaron skadar ju inte eller hur? :D Med rödvinssås Jag hade en lam

Veckomeny för viktnedgång och/eller sund kost/keto

Hejsan på er! Jag har ju lyckats gå ner 4 kilo under den här veckan (9 dagar) och har gått ner lite till innan med hjälp av en speciell diet jag hållit. Gick ju upp i rasande fart både före och efter operationen av bisköldkörtlarna. Nu var det hög tid att ta tag i det. Jag har ju lovat att skriva ner recepten och beräkningarna på det jag ätit. Så här kommer ett utdrag för en vecka. Det är ett busenkelt sätt att äta och du behöver aldrig gå hungrig.  Det här är ett sunt sätt att äta även om du inte vill eller behöver gå ner i vikt. Som fingervisning så ska  proteinerna  under en dag ligga på ungefär det du skulle vilja väga. Efter ett tag så går det ju att sänka ytterligare om man vill. Jag går ännu inte ut för hårt här, utan ligger fortfarande relativt högt. Detta kommer jag att revidera inom en snar framtid. En köttbit t.ex innehåller ju mycket mer än enbart proteiner, en grönsak innehåller mycket mer än bara kolhydrater, så därför måste man första tiden väga maten för att